söndag 8 maj 2011

SM 2011

Igår var det en av de roligaste dagarna om året för många hembryggare, det var SM i hembryggd öl och platsen var Alvik i Stockholm. Jag och min flickvän tog oss en liten minisemester och satte oss på tåget upp till Stockholm i fredags morgon, huvudmålet var såklart att besöka SM. Vi kom fram till lokalen en kvart över tolv, en kvart efter att evenemanget öppnat, och det var redan då en hel del folk som hittat dit och det verkade komma dit folk i en konstant ström och efter en eller två timmar var det riktigt mycket folk i lokalerna.
Folkvimmel.

Folkets val är ju tävlingen som största delen av besökarna är där för, det går ut på att alla besökare får en röstsedel och får rösta på guld, silver och brons i fyra kategorier: Underjästa öl, Överjästa öl, Specialöl och etiketttävlingen. Totalt var det 96st öl som var med och tävlade i folkets val. Jag skippade i princip klassen Underjästa öl och fokuserade på att testa Överjästa och specialöl. Jag lyckades smaka 45 öl dvs nästa hälften.

Generellt så tyckte jag att årets öl var helt klart sämre än förra årets SM, framför allt så var det riktigt kasst bland de pale ale och indian pale ales som fanns att smaka. Många öl luktade riktigt skumt. Sen är det ju svårt för smaklökarna att hänga med efter man smakat 20 öl men jag blev ändå förvånad över att det var så många öl som var så pass dåliga.
Jag provsmakar för fullt.

Men det fanns såklart guldkorn också! Lät nästan lite väl negativ innan tycker jag, det fanns öl som var helt fantastiska! Dom öl som jag tyckte var riktigt lyckade var följande:

Underjästa öl:

Schwarze Katz av M. Westlund, L. Tyllered och K. Hansson.
Smakade iof bara två öl ur kategorin Underjästa öl men denna tyckte jag var riktigt bra och gav det var den enda öl jag röstade på i denna kategorin (guld).

Överjästa öl:

Snow Leopard Wit av K. Eriksson och K. Fredriksson
Denna öl hade en riktigt härlig frisk smak och jag blev sugen att brygga en Wit till sommaren! Denna fick silver av mig i kategorin underjästa öl. Röstade bara på två öl i denna kategorin.

Spanked Virgin Wheat av (vet inte, har en stor ölfläck över namnen)
Hade läst lite om denna ölen innan på http://www.beerdrivel.se/ men var faktiskt ganska skeptisk till konceptet. Brygga en veteöl med hög alkoholhalt och tokhumla den. Men vad fel jag hade i att vara skeptisk, detta var nog SM's bästa öl! Så sjukt god! Denna fick guld av mig i kategorin underjästa öl.

Specialöl:

Saison du Moribond av Maarten Vanwildemeersch
Första ölen jag testade på SM och tyckte det var en klockren saison. Hade svårt att välja mellan denna och Honey Blonde, också av Maarten, till bronset men denna var nog snäppet vassare.

I'm On A Horse av Martin B, Victoria S, Christian O, Stefan A mfl.
Det sköna gänget från http://hembryggarbloggen.blogspot.com/ hade lyckats med en riktigt bra öl till detta SM med! I'm On a Horse var sjukt god, en öl som säkert skulle vara ännu mer intressant om man kunde njuta av ett helt glas. Nått liknande denna vill jag brygga inom snar framtid! Denna fick silver av mig i denna klassen.

Death by Hops 4 - Fellowship of the Hops av S. Eriksson, Å. Eriksson och E. Yli-Tokkola
Även denna ölen finns att läsa om på http://www.beerdrivel.se/. Death by Hops 3 var en av de bästa ölen jag smakade på förra årets SM och denna var nog nästa lika bra, fast jag tror jag gillade förra årets bättre. Sjukt med humle, så kan man nog sammanfatta denna. Denna fick guld av mig i denna klassen.

Om man ska se till resten av SM så känns dommartävlingen lite avslagen, antar att det är för att man själv inte är med och tävlar. Är ju inte lika roligt när en öl man inte har en aning om hur den smakar vinner så därför skippar jag att redogöra för den delen av SM, har inte så mycket att skriva om det.
Svenska Mästarna

I övrigt tyckte jag det var ett riktigt trevligt arrangemang, lokalerna var klockrena! Stort och luftigt och det kändes proffsigt på nått slags vis. Kunde ha varit lite fler tomma bord om man kunde skriva ner anteckningar på och lite fler stolar hade inte skadat då man blev redigt trött i fötterna efter att ha stått/gått omkring i flera timmar.

Sen var det också trevligt att heja på diverse bloggare och forumskribenter! Hoppas ni hade det lika trevligt som mig på SM!


3 kommentarer:

 1. Kul att du kom förbi och att du gillade det vi hade med oss! Vi har redan i bilen på väg hem börjat prata lite lätt om kommande evenemang inkl SM nästa år. Kommer att bli mycket spännande!

  SvaraRadera
 2. Yes det var trevligt att råkas! Jag borde försöka ställa upp i nästa års SM :)

  SvaraRadera
 3. Hmm min kommentar försvann när jag klickade skicka så jag försöker igen :P

  "Tjena Tobias. Synd att jag missade dig på SM. Men vi stöter säkert på varandra i framtiden, du får se till att ställa upp i nästa års SM.

  Det var förresten jag som gjorde receptet till Death By Hops och Spanked Virgin. Sen var det samma bryggargäng på båda ölen med den skillnaden att Per Fust var med på Spanked Virgin. Kul att du gillade ölen :) Jag håller även med om att DBH3 var mycket bättre än DBH4. Det var Chrille som gjorde DBH 1-3 och jag fick ta över receptskapandet till 4:an. Men det blev inte riktigt som vi tänkt oss. Men jag lovar att DBH5 blir bättre.

  Jag håller förresten med om domartävlingen. Den blir inte lika intressant som folkets val, trot det beror på att man inte kan relatera till den. Detta trots att jag både ställde upp och tog medalj. Personligen hade jag hellre haft regeln att man måste vara med i folkets val för att få vara med i domartävlingen. Det känns helt enkelt tråkigt att man inte kan prova vinnarölen.

  Oj nu blev det en massa svammel igen ;)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...