torsdag 24 november 2011

Julöl 2011

Det har varit dött på bloggen ett tag, jag har varit sjuk och sedan jobbat massor så det har inte blivit mycket bryggande eller öldrickande. Alltså inte så mycket roligt att publicera här. Men i lördags så hände det, årets julöl bryggdes om än väldigt sent! Den baserar sig på förra årets julöl, framför allt maltkompositionen. Precis som förra året är det en öl som är tänkt att drickas till julbordet, därav låg beska. Ett kryddpepparkon och en liten bit kanel slank ner i koket precis som förra året och ska förhoppningsvis framhäva smakerna som brukar finnas på julbordet men inte kännas särskilt mycket i ölet. Använde också den lilla lilla skörd av humle som min mamma och mormor skördat! 

Dagen till ära hade jag fint besök i bryggeriet, Ben som ni nog känner igen vid det här laget hjälpte till och Samuel var med på sin första bryggdag. 

Samuel och Ben väger och krossar malten.
Här kommer receptet:

Info
Batch Size 11 liter
OG 1055
Est. Color 40 EBC
Est. Bitterness 24 IBU
Est. Alc. 5.4 %

Malt etc
2.4 kg viking pale ale malt
0.2kg viking Crystal 100
0.07kg Black Malt
0.2kg Mörkt Muscovado socker

Humleschema
60min - 5g simcoe
30min - 5g simcoe
15min - 17g perle och 23g magum, båda hemodlade.

Jäst
Wyeast London Ale III

Här kommer lite bilder från bryggdagen
Ben och Samuel jobbar på.
Perle odlad av Mamma.
Recirculerar vörten. 
Jag ger tummen upp för fläkten!
Humlen och kryddorna uppvägda. 
Härligt kok med hel humle!
Den obligatoriska jäshinken är fylld-bilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...