måndag 28 november 2011

Partyfat

I lördag var det äntligen dags att testa mitt 5 liters partyfat för första gången! Det kändes ganska nervöst när vi tryckte igenom tappkranen och började tappa, men allt gick bra! Först kom det bara skum, typ de första 3-4 glasen men sen blev det riktigt bra! Glömde fota någons glas under kvällen men det var riktigt fin skumkrona på ölen. Kanske att kolsyran var lite låg, jag kanske borde investera i en "plopp" med säkerhetsventil så jag inte behöver vara orolig att överkolsyra ölet eller ha sönder fatet. En kolsyrepatron räckte till att tömma fatet. 

Jag är rätt såld, kommer nog köpa några till fat så kan man tappa en del av ölen man brygger på minifaten för fest och resten på flaska för att spara längre.

Intressant också att ölet i fatet, 8ps pulse saison, smakade något annorlunda jämfört med den flaskade versionen. Tyckte den på fatet var något fruktigare men lite mindre "clean" i smaken. Kanske att den flaskade är mer stiltypisk citrus/peppar-aktig medan att peppar tonerna inte alls framkom från fatet.

10 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. eh... jag tog bort den omogna kommentaren ovan.

  SvaraRadera
 3. Tack för ett efterlängtat inlägg! :)

  SvaraRadera
 4. hehe menar du att jag uppdaterar bloggen för sällan? Eller menar du just inlägg om själva partyfatet? :D

  SvaraRadera
 5. Jag menar just inlägget om fatet, högst intressant att få ta del av erfarenheter.

  SvaraRadera
 6. Hur fungerade det med bottensatsen? Åker den med upp i de första glasen?

  SvaraRadera
 7. Skummade mycket alltså...
  Undrar om man kan göra något åt det. 3-4 glas är ganska mycket på 5L öl.

  Hur lång tid gick det från "anslutning" av tappkranen till servering? Om det gick snabbt kanske det kan hjälpa att låta fatet vila i kylskåpet efter kranen tryckts ner, innan servering för att låta ölet lugna sig efter tryckförändringen(?).

  Jag har varit grymt sugen på att köpa faten, men har väntat på din recension.

  SvaraRadera
 8. well det är ju 3-4 glas med skum, vilket inte är så mycket öl. Låter man skummet lägga sig blir det ju bara några cl på botten av glaset.

  Vi började tappa direkt efter vi kört i tappen i fatet. Nu var det ju även en saison som var i fatet och den ölstilen brukar ju skumma rätt rejält.

  SvaraRadera
 9. Jag har följt tråden lite på humlegården och vad jag förstår så har scary där primat med mellan 6-8 gram socker/liter utan problem.
  Hur mycket socker primade du med? Och som Beer-naise undrar ovan, hur blev det med den bottensatsen?

  SvaraRadera
 10. Jag såg ingen bottensats alls komma med upp i första glaset och inte i den andra glaset, ölen var dock lite disig jämfört med en perfekt upphälld flaska. Men den var ändå relativt klar jämfört med andra öl jag bryggt.

  Jag körde 5g socker per liter, blev lite tamt med kolsyra ska nog testa 6g nästa gång. Högre vet jag inte om jag vågar gå utan att köpa en propp med säkerhetsventil.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...