fredag 6 april 2012

Provsmakning: Balrog Porter 2012

Det är inte många öl jag bryggt som jag varit nöjd med receptet på, skrämmande få faktiskt. Men detta är ett av de få recept jag bryggt fler än en gång, även om jag modifierade det lite för att passa det jag hade hemma. Det vore ju trevligt att ha ett par recept som man brygger då och då, några av ens husöl så att säga. Balrog Porter är helt klart ett sådant recept för mig. Det är dock bara andra gången jag brygger denna nu men tänker helt klart brygga den fler gånger! 

Det var nu runt en månad sedan denna öl tappades på flaska, lite för ungt än för att verkligen döma ölet men jag kunde inte hålla mig längre. Häller upp en kolsvart vätska med ett smutsbrunt skum med väldigt fina små bubblor. Aromen är söt med rostade toner som backas upp av en aningen lakrits och något mörkt bär eller torkad frukt, kanske är det körsbär jag känner.

Smaken är förvånansvärt lätt, precis som förra versionen av Balrog Porter. Det är det som karakteriserar denna ölen lite, det är ingen tung smakbomb utan en törstsläckare! De rostade tonerna kommer fram först i eftersmaken och innan dem slår in så infinner sig en rund fruktig smak, hintar kanske lite russin. 
Sorry för en halvkass bild, batteriet tog slut i kameran efter första bilden. 
Jag är nöjd, det är en Balrog Porter det här med. Jag var lite orolig att de många ändringarna i receptet skulle ändra ölet totalt men det har det inte gjort. Får väl stolt säga att Balrog Porter kvalar in som min första husöl! Det enda jag var lite besviken på med årets årgång var att skummet inte alls var särskilt stabilt eller vackert men jag tror att det kommer ordna till sig med lite lagring, det brukar göra det. 

Som en side note kan jag också nämna att jag smakat Vienna hybriden men den kändes inte alls färdiglagrad så är inte så roligt att posta tasting notes på den.

1 kommentar:

  1. Jag har också en porter som husöl, har dock bara bryggt den en enda gång hittills men fler kommer det att bli. Funderar på att lämna in den till SM för att få lite tips för utvecklingens skull.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...