söndag 12 januari 2014

Bryggdag: Imperial Stout

Vänner, bryggare och annat löst folk, jag har bryggt öl! Det var längesedan nu, eller jag bryggde ju en extraktbatch i december men det är så smidigt att det knappt räknas! Idag bryggdes det imperial stout! Den har inte fått något namn än men den ska få ett namn senare.

Jag tänkte jag skulle beskriva lite vad jag tänkte när jag formulerad receptet. På senaste har jag försökt jobba enligt principen less is more och försökt hålla framförallt maltkompositionen simpel. Varje ingrediens ska ha en motivation!
Om vi kollar på malten först då, ingen karamellmalt! Jag gillar inte för söta imperial stouts och min tanke är att alkoholen och den antagligen ganska höga FGt ska bära upp ölen. Jag tycker ofta karamellmalt kan bli lite "luddig" och inte så clean i smaken när man använder för mycket av det. Jag kör med en ganska hög andel vetemalt för att få lite större munkänsla (skumt ord egentligen, men jag kan inte komma på nått bättre) och lite komplexitet nu när det inte är någon karamellmalt. Basmalten är enbart Münich, kanske inte det smartaste men jag kommer till det sen. Jag vill ha en rejäl bas och maltighet. En blandning av rostat korn och carafa 1 för att få de rejäla rostiga tonerna från rostade kornet och en mjukare rundare chokladig rostad smak från carafa 1. Kanske ska nämna att tanken var att köra 800g carafa 1 och 200g rostat korn, men det visade sig att jag köpt 500g förpackningar och inte 1kg som jag trodde så jag fick ändra om lite!
Humlingen är simpel, bara en giva vid 90min för att få 80ish IBU. Vill inte ha nån humlearom i denna utan aromen ska domineras av de rostade tonerna.
Jästen har jag ingen erfarenhet av, den är en ny bekantskap för mig. Jag valde den för att den utlovar en väldigt clean jäsning. Vi får se hur det blir med den saken, det luktade arraksboll ur påsarna! Jag pitchar 2st påsar för att vara säker på jag har tillräckligt med jäst för att orka jäsa en såhär stark öl utan att jästen blir stressad.

Recept 
Batchstorlek: 18.5 liter
OG 1075 (obs! läs nedan skitdåligt utbyte kommer bumpa upp detta med sockerlag)
FG ?
Est. Bitterhet: 80 IBU
Est. Färg: 124 EBC
Est. Alk.: 9% (efter jag bumpar med sockerlag...)
Effektivitet 58% (fyfan!)
Total mängd vatten BIAB: 20 liter + laka med 9 liter efteråt

Maltkomposition
6kg  Brewferm Munich - 75%
1kg Weyermann Vetemalt - 12,5%
500g Rostat Korn - 6,3%
500g Weyermann Carafa 1 - 6,3%

Humleschema och annat
90min - 40g Simcoe  - 80 IBU

15min - 1/2krm protafloc och 1/2tsk jästnäring

Jäst
2 paket Mangrove Jack M10 Workhorse

Vattenjustering
3 tsk bikarbonat
4.5 tsk calciumklorid
0.5 tsk magnesiumsulfat

Det här var en jobbig bryggdag! Det började med att termometern inte startade, vad är det med mig och termometrar, verkar som jag har sönder dom bara genom att dom finns i min närhet! Bytte batteri, och inget hände! Fick böja till kontakterna till batteriet för dom glappade!

Sen mortlade jag 1kg rostad malt för jag var för slö för att gå upp på vinden och hämta krossen, tänkte att det skulle gå lätt och sen när jag väl börjat var jag för envis att avbryta.

Sen kommer vi till de riktiga problemen. Jag vill brygga en 19 liters batch men min gryta rymmer "bara" 36 liter så jag kunde inte köra med allt vatten från början som jag brukar göra med BIAB utan körde 20 liter vatten under mäskningen. Jag hade kunnat kört nån liter till kanske under mäskningen. Sedan var tanken att laka ur påsen med 9 liter extra. Problemet var bara att påsen blev dels skittung och dels inte fick plats i mitt durkslag och jag var själv under bryggdagen så hade inga extra händer som kunde hjälpa mig lyfta och hålla påsen på plats. Resultatet blev ett jävlans dräll och att idén med att laka ur påsen över grytan gick åt skogen. Fick improvisera och slängde ner påsen i jäshinken och hällde på lakvattnet där och lät det stå ett litet tag och tappade sedan ut liter för liter med hjälp av tappkranen, se bilden nedan.
Sen det värsta av allt måste ändå vara att det blev ett förjävla dåligt utbyte! 58% effektivitet (räknat på OG efter kok). Det här är just nu snarare en vanlig stout än en imperial stout! Tanken är att rädda batchen genom att tillsätta socker eller maltextrakt när jäsningen är på topp och försöka bumpa upp OG till över 1083. Återkommer med hur jag gör senare.

Som tur var kom Karin hem med tröstpizza!

Här ser ni resultatet av drället!
Skönt med långa slangar till kylaren!

1 kommentar:

  1. Det låter som när jag i december bryggde min porter. 8 kg malt i en Biltema-gryta blev för mycket, och det rann ut vört överallt. Kladdigt och jävligt, men öl blev det!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...