onsdag 11 januari 2012

Förkultur satt!

På lördag är det bryggdag. Då ska America Fuck Yeah! bryggas. Well ni kan nog gissa vad det är för typ av öl, en amerikansk IPA såklart. Simco, Willamette och Centennial ska få samverka i stora mängder och förhoppningsvis skapa ett humlemonster. Nu är jag inget fan av söta öl som t.ex. många dubbel IPA brukar vara. Satsar på ett OG på 1068 i denna öl (vilket borde leda till en alkoholhalt på runt 7%) vilket inte är jättehögt men jag vill att ölen ska jäsa ut riktigt ordentligt. En bra sak att göra då är att försäkra sig att man har tillräckligt med jäst, det vill säga gör en förkultur.
Maltextraktet vägs upp
Jag brukar inte göra detta i vanliga fall, aktiverade Wyeast smackpacks rakt ner i mina 12 liters batcher har fungerat rätt bra. Nu har jag dock ett rör White Labs WPL001 (California Ale Yeast), vilket inte går att "aktivera" på samma sätt, därför har jag blivit lite nojig och sätter en förkultur. Det kan knappast skada. Jag hoppas också på att få en lite renare jäsning från jästen. Jag tror att detta tror jag kan ha varit ett problem i några av mina tidigare öl, dvs att jag inte pitchat tillräckligt med jäst och fått en mindre ren jäsning.
Jästnäringen
Tog den största glasbehållaren jag har hemma, min 1 liters ekolv brukar bara jäsa över ändå. Den här burken rymde lite mer än 2 liter, jag gör en förkultur på 1,5 liter. Blandade 150g extra light spraymaltsextrakt med 1.5 liter vatten och ett kryddmått jästnäring. Kokade detta i 15 minuter och sedan fick det svalna i ett vattenbad. Glasbehållaren diskad och noga sköljd i kallvatten innan den fick bakas i ugnen runt 45min i ca 110°C. Täckte alltihop med aluminiumfolie som åkte med glasburken i ugnen.

Vispar runt för att det inte ska koka över. 
 När jag öppnade jäströret så så började dock spruta jäst ut, så jag fick jäst på mina fingrar och på utsidan av korken som sedan droppade ner i förkulturen. Hoppas jag och utsidan av korken inte hade massa skit på oss. Fan, stod ju till och med att man skulle skaka röret ordentligt på utsidan. Well, sånt man lär sig kanske men just nu +1 till Wyeast förpackningar!
Jäströret, White Labs WPL001
Förkulturen redo att sätta igång!

8 kommentarer:

 1. Ps. Det står också att man ska öppna röret väldigt försiktigt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heh det gjorde jag med.. Jag skakade inte ens röret faktiskt. Det var bara ett sjujävla tryck där inne!

   Radera
 2. Hahah, jag har också varit med om sprutande jäströr. Dock aldrig råkat ut för nått illa pga det.. Så de e nog lugnt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror nog det borde vara lungt med, lite läskigt att en del jäst tog omvägen via mina fingrar ner i förkulturen bara...

   Radera
 3. Mäska vid 66 grader också så skall du se att ölet jäser ut!

  SvaraRadera
 4. Labhandskar/städhandskar är att rekommendera, är själv rätt nojig då jag haft infekterade öl tidigare.

  En bra idé annars är att försöka få tag på en e-kolv. Dessa kan man koka rakt på plattan(förutsatt att du inte har en induktionshäll) som på så sätt desinfekteras vid kokningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Well jag hade nog försökt desinfektera mig och utsidan av jäsröret om jag visste vad som var på väg att hända :D

   Jag har en e-kolv men den är bara 1 liter :(

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...