söndag 8 januari 2012

Tasting Notes på Tomodachi

Well jag har ju lovat mer tasting notes på mina egna öl och med lite högre frekvens kanske. Öl utvecklas ju under lagring och ett öl som smakar en sak idag kan smaka helt annorlunda om ett halvår. Här kommer tasting notes på Tomodachi, ölen som jag och KG bryggde i april förra året, så den är väl i runda slängar  lagrad i  9 månader nu.
Om man håller upp ölen mot ljus så ser man den röda tonen. Observera det smutsgula skummet!
 Aromen är frisk, lite smått fruktig typ en hint av zoo-godis och nån slags krydda som jag inte kan sätta namnet på. Tänker lite på mintchoklad med när jag doftar ölen. Munkänslan är otroligt krämig och fyllig utan att bli överväldigande. Smaken är svår för mig (och Karin) att sätta namn på, Karin smackar runt ölen i munnen och säger att den är konstig men inte på ett dåligt sätt. Jag kan bäst beskriva den som en först krämig nästan dessertaktig smak som fort bryts av av en beska. Men beskan stannar inte länge utan chokladsmaken tittar fram och lägger sig långt bak i munnen. Måste ta och bjuda någon som är bättre på att hitta smaker än mig på denna ölen. Helt galet att de 7.9% inte känns alls i smaken!

Utseendet på ölet är jag otroligt nöjd med. Massivt gräddigt gulsmutsigt skum som ligger kvar hur länge som helst och bildar en liten skidbacke i mitten! Den här "skidbacken" ligger kvar under hela tiden jag sippar på ölen, även när resten av skummet blivit reducerat till ett litet litet lager. Färgen är djupt mörkröd, håller man inte upp den mot något ljus så ser den snarare svart ut.
"skidbacken" i skummet!
Sjukt svårplacerat öl, men jag finner vissa likheter med Bere Here's Karma Citra som släpptes på systemet i höstas. Jag är dock väldigt nöjd med detta ölet, även om jag inte kan sätta klockrena namn på smakerna så är det inget dåligt betyg. Jag ska nog hålla på några flaskor av denna ölen länge, tror den kommer fortsätta att lagras med värdighet!

5 kommentarer:

 1. Tja Tobias, väldigt vacker öl. Både skummkronan och nyansen ser oerhört trevlig ut. Säkert gott, nästan så att jag kan förnimma smaken med din beskrivning. Kul att läsa din egna recension.

  SvaraRadera
 2. Tack. Alltid kul att få positiva kommentarer på bloggen, det värmer och gör att jag vill blogga mer :)

  Det är rätt svårt att skriva om sin egen öl, man har ju lagt ner så mycket själ i den och man har en vision hur den ska smaka. Det smakar oftast inte exakt som man tänkt sig tycker jag, det gör nog att man är extra kritisk till sin egen öl. Andra som smakar den har ju inte alls samma förväntningar utan den enda infon innan de har att gå på är egentligen vilken ölstil det handlar om. Då blir det kanske en annan grej.

  Men det är ju sjukt roligt när ens egna öl blir riktigt riktigt bra, har inte hänt många gånger för mig dock. Detta är dock en av de öl jag är nöjd med, kanske inget jag nånsin kommer brygga igen. Men nöjd är jag :)

  SvaraRadera
 3. Tack för ditt inlägg. Helt klart intressant läsning! Vad fick det här ölet för FG värde?

  SvaraRadera
 4. Riktigt snygg öl! Följer aktivt nästan enbart hembryggarbloggar numera och din är väldigt informativ. Har inte hunnit kolla igenom så värst mycket ännu, men lägger du även upp recept? Just den röda tonen du fick på ölet är det jag eftersträvade när jag bryggde för drygt ett år sedan utan att lyckas. (Dvs utan att den blir för besk av malten)

  SvaraRadera
 5. Tack! Kul att höra att du gillar bloggen! Tar en del tid att blogga så det värmer att höra att det är till nytta för fler än mig själv :)

  Jadå jag lägger upp recept på allt jag brygger! Klicka på namnet på ölen i listan i högerspalten på bloggen. Första posten brukar oftast vara en rapport från själva bryggdagen med recept etc.

  Just den här ölen är väl egentligen mer svart än röd, har du den bordet ser du bara en svag antydan till den röda tonen. Det är först när du håller den mot en lampa eller ett fönster som du ser den vackra röda tonen.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...