söndag 29 januari 2012

Tappning av America Fuck Yeah!

Efter två veckor i jäshinken var det dags för America Fuck Yeah! att tappas på partyfat och flaska. Den sista veckan så torrhummlades ölen med centennial och simcoe, det märktes när man öppnade jäshinken. En trevlig passionsfruktsdoft spred sig i köket, nu vet jag dock att aromen brukar ändras en hel del efter att ölet "satt sig" efter lite lagring. Hoppas på lite mer citrustoner senare. Smakade även på ölet, det är ju väldigt svårt att avgöra men beskan verkade mjuk och kontrollerad och det fanns en del klassiska IPA-toner där som jag hoppas kommer fram i det färdiga ölet. 

6g socker per liter primmade jag med, räknade med att 1 liter av 13 skulle försvinna med bottensats/torrhumling och det stämde exakt. 72g socker totalt alltså. Kokade detta i några minuter och körde min vanliga procedur vid flasktappningen. Skönt att jag hade en ledig jäshink och slapp krångla med att tappa över till kastrullen. Jag funderar på att bygga en speciell flasktapparhink! 

Här kommer lite bilder.
72g socker
Mitt ghetto-filter för att inte få med humle vid omtappningen.

Förbered desinfektion av hävert.
Desinfekterar häverten med starsan.


Tappar om ölet till en annan jäshink med sockerlag. 
Karin hjälper till och fyller partyfatet.
Svårt att veta när fatet är fullt, det börjar skumma starsan rätt tidigt. 

21 flaskor IPA! FUCK YEAH!

Och ett uppmärkt partyfat!

10 kommentarer:

 1. Stiligt, blir nyfiken på partyfatet. Verkar vara lagom volym vid rätt tillfälle. Spännande att följa ölets fortsatta utveckling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rapporterar när första falskan öppnas :)

   Radera
 2. Tjenare,

  Jag byggde mig en flasktappnings hink för två veckor sedan, har tappat två öl på flaska sedan dess.

  Vad både jag och min sambo har märkt är att flasktappningar numera inte innehåller lika mycket svordomar som de gjorde tidigare.

  Jag kan inte annat än VARMT rekommendera en vit tap-kran och en tillhörande flaskfyllare. Det gör verkligen processen smidigare och renare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vilja hitta en mindre hink än 30 liter dock, mest därför jag inte byggt något än. Mina bathsizes är ju typiskt 12 till 16 liter.

   Radera
 3. Vad fick ölet för FG?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är en slacker så jag mätte aldrig FG :)

   Radera
 4. Det är nog ingen dum idé med en dedikerad flasktappningshink.. Jag använder tappkran (fyller flaskor direkt från den) i mina jäshinkar och då skulle man kunna sätta den så långt ner mot botten som möjligt för att gå miste om så lite öl som möjligt..

  SvaraRadera
 5. Aha! En filtrerande påse runt häverten var en smart idé. Att jag inte kommit på den idén själv begriper jag inte. Lysande!

  SvaraRadera
 6. http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=164789287

  Tips från coachen

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...