torsdag 29 december 2011

Summa Summarum av 2011

Nu är det inte långt kvar till ett nytt bryggår börjar, planerna inför det nya året är många och stora. Men innan vi kikar på nästa året tycker jag att vi ska ta en tillbakablick på det året som varit. Vad bryggdes och hur blev det?


Totalt blev det 8st öl, de bryggdes som ni ser i figuren ovan. Under sommarmånaderna blev det uppehåll, jag har ingen kyl och temperaturen var hög i lägenhet. Plus att det är så mycket annat man vill hinna med på sommaren. Anledningen att det inte blivit fler än 8 öl är nog mest för att det är så tråkigt att tappa ölen på flaska, själva rengöringen av flaskor är sjukt tråkigt. Hoppas brygga lite fler öl det kommande året. Planen är då att tappa rätt mycket på 5 liters partyfat. Snittet på 0.67 öl per månad känns lite lågt!

Om vi kollar till hur många inlägg jag skrivit per månad så ser det ut som i grafen ovan. Det går upp och ner helt enkelt, precis som med bryggandet. Ibland har jag mer tid över och ibland är intresset större medan ibland får jag dippar. Att det skrivs lite på sommaren är väl mest för att jag inte bryggt något alls då och att jag ägnat mig åt andra saker än just bryggintresset då. I snitt skrev jag 7,4 inlägg per månad eller 1,7 inlägg i veckan! 

Tänkte skriva väldigt kortfattat om varje öl jag bryggt i år i följande stycke.

Kiwi Pale Ale
Kiwi Pale Ale
Årets första bryggd blev en pale ale med endast humle från nya zeeland, närmare bestämt Riwaka och Rakau. Maltkompositionen var simpel, mestadels pale ale malt och lite caraamber. Jästen var uppodlad från en flaska sierra nevada pale ale, enda ölen detta års om jag brygggde med jäst propagerad från flaska.
Till en början var ölet ganska bra, men det tappade väldigt fort karaktär. All humlearom och smak försvann väldigt fort! När jag smakade den senast var den nästan lite dammig i smaken.

Tomodachi
Tomodachi Cacao-IPA
Well, denna öl var inget jag planerade att brygga. Det var en spontanbryggning utan dess like! Men en OG på 1081 är det den största öl jag bryggt hittills. Det är alltså en mörk IPA med kakao och vaniljstång i koket. Resultatet blev en vackert mörkröd öl med otroligt krämigt skum. Ölet blev mycket mindre beskt än vad jag förväntat mig, men det var nog bara bra för ölet är riktigt gott. Jag sniffade punchpralin och lada, banan och halm! Det smakade krämigt med choklad och kaffe ackompanjerat av tallbarste och "skogsbös". Ska smaka en flaska av denna öl snart och se hur den lagrats!





Studentsaisonen
Studentsaisonen
Nästa öl blev sista ölen innan sommaruppehållet. Min syster tog studenten och jag ville brygga en öl till kalaset. Jag ville ha något lättdrucket, somrigt och champagneliknande. Valet föll då på saison vilket jag varken hade bryggt eller smakat innan. En Saison Dupont inhandlades och ett recept knåpades ihop.
Första gången jag använde min nya favoritjäst, French Saison. Ölet blev humlat med amarillo och nelson sauvin för att få en frisk humling.
Ölet hade fantastiskt skum! Saisonaktig arom med kryddighet och skinka. Väldigt tort öl med citrus och peppar i smaken. Ölet blev väldigt uppskattat på studentmottagningen. Själv blev jag såld på saison! Finns bara några enstaka flaskor kvar av denna öl.
8.8ps Pulse Saison

8.8ps Pulse Saison
Som sagt, jag blev såld på saison. Efter sommaruppehållet var det dags att brygga två öl för att fira min civilingenjörsexamen. Fick hjälp av min kollega Ben som nu har bryggt två egna öl hemma varav den senaste blev riktigt god, kommer ett inlägg om den ölen inom snar framtid. Med denna öl ville jag upprepa succén från Studentsaisonen men det är ganska olika recept. Ville mest använda samma jäst igen. Slängde i lite lime och citronskal vid slutet av koket.
Resultatet av denna öl var den klaraste ölen jag någonsin bryggt. Ölet var väldigt friskt och "cleant", nästan lite som en lager med saison-touch. Citronen och limen kände man inte men den kanske fanns där. Blev otroligt nöjd med detta ölet!

50 GBaud American Amber Ale
50 GBaud American Amber Ale
Eftersom Ben ville lära sig brygga hemma och jag var nyfiken på hur resultatet skulle stå sig, så blev det nu dags att gå back to basics med en extraktbryggd! Ljust, medium och lite vete extrakt samt lite stöpta specialmalter. Amerikansk humle rakt igenom med citra, cascade, chinook och amarillo. Resultatet blev en öl med arom av passionfrukt, distinkt beska och rätt så bra kropp. Enda minuset jag kan se är att ölet är nå så fruktansvärt grumligt. Detta ölet har nog nått sin peak nu och merparten har redan konsumerats. Väldigt kul att det går att göra gott öl på extrakt!


Hemliga Hustomtens Hembryggd
Bryggde denna öl tillsammans med Martin från http://martinj.net/. Min första bryggning nånsin tillsammans med en annan hembryggare och jag lärde mig massa! Ölet var en amber eller kanske brown ale, bryggd med  en hybridjäst i lagertemperatur och kryddat med kanel och ingefära. Vi ställde upp med ölet på amylases vinterölsträff och det gick sådär, vi hamnade nånstans i mitten av resultatlistan. Jag var väldigt nöjd med ölet, hade jag haft kyl hemma hade jag nog bryggt något liknande själv med.
Hemliga Hustomtens Hembryggd

Mulder
Mulder
Denna öl står tyvärr fortfarande i jäshinken, har prioriterat bort att tappa den på flaska. Hoppas den inte är förstörd. Jag vill brygga upp lite rester och göra något mer galet öl. Det blev en öl med dinkelflingor i mäsken! Galet med humle, teoretiskt IBU på 155. Ska försöka tappa detta öl så snart som möjligt, vore kul att se resultatet!

Sir Väs, årets julöl. 
Sir Väs, Julöl 2011
Årets sista öl blev en julöl, baserad på förra årets succé men utan den fördömda ekspånen som enligt mig förstörde förra årets julöl, framför allt efter lagring. Första ölen nånsin brygger om. Resultatet blev riktigt gott. Använde humle vid slutet av koket som odlats av min mamma och min mormor, dock var det en väldigt liten mängd och humlen var nog inte riktigt mogen så det går inte att plocka ut smakbidraget.
















------
Det var allt om ölen som bryggdes iår. Tänkte jag skulle nämna något om Balrog Porter med, den bryggdes i december 2010 men flasktappningen skedde faktiskt i år. Detta är en av de öl jag bryggt som jag blivit riktigt nöjd med. Det är en porter med havregryn som jag rostade själv och med kallmäskade svartmalter. Tung söt arom med chokladigt rostiga toner. Smaken är relativt lätt och de rostade tonerna kommer först i eftersmaken. Någon hint av juliga kryddor finns där med. Ett väldigt gott öl som jag antagligen kommer brygga iår igen, fast kanske med något annorlunda maltkomposition. Använde tre olika karamellmalter, vilket kanske kommer ändras lite beroende på vad som finns hemma.
Balrog Porter
2011 var också året jag testade mitt första 5 liters party fat och blev helnöjd! Tror detta kommer spegla sig i mina bryggningar framöver då jag planerar att köpa några till party fat så att jag kan tappa en del av ölen på party fat och ha med och bjuda på. Givetvis kommer jag tappa en del av ölarna på flaska med så jag kan se hur ölen utvecklas över tid.
Partyfatet och en glad bloggare!
Jag uppgradera inte så mycket utrustning i år, har ett bryggsystem jag är relativt nöjd med just nu. Den största uppgraderingen var mitt inköp av en induktionsplatta vilket har underlättat mina bryggdagar nå otroligt. Jag kan nu få rullande kok utan att ha locket på. När jag kokade på spisen med locket på tenderade humlen att sätta sig på kanten och få dålig kontakt med ölet, jag tycker mig märka att de öl jag gjort nu med induktionsplattan har mycket mer distinkta humlesmaker vilket är nått jag saknat i mina humliga öl tidigare. Det är också sjyst att kunna koka på golvet då jag innan precis fått in kastrullen under köksfläkten, vilket gjorde att jag bränt mig flera gånger på ångan när man ska ta av locket. Det var också svårt att röra om i ölet innan. Riktigt bra uppgradering!
Induktionsplattan in action.
Jag läste en del bryggböcker 2011, Terry Fosters Pale Ale, Brewing Up a Business av Sam Calagione, Jamils Yeast (vilken jag inte läst helt än) samt Markowski's Farmhouse Ales. Dessa har antagligen gett mig en hel del inspiration till öl jag har bryggt och öl jag kommer brygga. Min favorit av dessa böcker är Farmhouse Ales som antagligen är anledningen till att jag bryggt 2 saisons i år och har en till saisonjäst liggande i kylen!
En av böckerna jag slukat i år.
2011 var året då första humleskörden från plantorna jag beställde 2009 kunde inkasseras. Plantorna har tagits hand om av min mamma, moster och mormor. Det var en planta hos mamma och en hos mormor som gav en liten skörd av små miniatyrkottar i år. Det var bara de från min mormor som faktiskt luktade humle! Hoppas att kottarna hinner bli mogna och lite större nästa år.
Humle hos mamma!
Allt har inte bara varit positivt dock, årets glögg blev totalt misslyckad. Den vägrade jäsa, testade till slut att slänga i vanlig bakjäst med men det började inte jäsa då heller. Tråkigt då jag har gjort en glögg varje år sedan 2008.

Men sådär negativt kan man ju inte sluta en summering av året! Jag tycker det har varit ett fantastiskt bryggår för mig, jag har lärt mig massor nytt om ölbryggning och jag blir mer och mer nöjd med mina öl. Det har varit fantastiskt kul att fått besök och hjälp i bryggeriet av Ben, Samuel och KG. Det var också kul att besöka ett hembryggeri, närmare bestämt hos Martin. Hoppas vi kommer brygga mer tillsammans! Vill också tacka min flickvän Karin som alltid stöttar mitt bryggande och hoppar in som bryggassistent när det behövs!

Då avslutar vi det här mastodontinlägget med en lista som sig bör!
Årets hembryggda öl: 8.8ps pulse saison.
Årets kommersiella öl: Yeti Imperial Stout.
Årets uppgradering: Induktionsplattan.
Årets nederlag: Glöggen.

Gott nytt år! Vi hörs nästa år!

5 kommentarer:

  1. Hej! Undrar lite vart du köpte din induktionshäll någonstans? Letar febrilt efter en just nu...

    SvaraRadera
  2. Jag köpte min på biltema, det finns på massa olika ställen dock. Kolla typ kjell, clasohlsson och sen alla elkjedjor ala elgiganten och siba kanske?

    SvaraRadera
  3. Jag är helnöjd med min, jag kokar runt 16-17 liter som max och det klarar den av att hålla vid kok. Jag kan dock tänka mig att det är på gränsen, vill man koka större volymer får man nog kolla på andra lösningar eller kör typ 2st induktionsplattor och en bred kastrull. Hur stora volymer har du tänkt koka?

    SvaraRadera
  4. Är väl ungefär samma för mig, tack för snabba svar!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...