Om vi kollar till hur många inlägg jag skrivit per månad så ser det ut som i grafen ovan. Det går upp och ner helt enkelt, precis som med bryggandet. Ibland har jag mer tid över och ibland är intresset större medan ibland får jag dippar. Att det skrivs lite på sommaren är väl mest för att jag inte bryggt något alls då och att jag ägnat mig åt andra saker än just bryggintresset då. I snitt skrev jag 7,4 inlägg per månad eller 1,7 inlägg i veckan!
Tänkte skriva väldigt kortfattat om varje öl jag bryggt i år i följande stycke.
Kiwi Pale Ale
Kiwi Pale Ale |
Till en början var ölet ganska bra, men det tappade väldigt fort karaktär. All humlearom och smak försvann väldigt fort! När jag smakade den senast var den nästan lite dammig i smaken.
Tomodachi |
Well, denna öl var inget jag planerade att brygga. Det var en spontanbryggning utan dess like! Men en OG på 1081 är det den största öl jag bryggt hittills. Det är alltså en mörk IPA med kakao och vaniljstång i koket. Resultatet blev en vackert mörkröd öl med otroligt krämigt skum. Ölet blev mycket mindre beskt än vad jag förväntat mig, men det var nog bara bra för ölet är riktigt gott. Jag sniffade punchpralin och lada, banan och halm! Det smakade krämigt med choklad och kaffe ackompanjerat av tallbarste och "skogsbös". Ska smaka en flaska av denna öl snart och se hur den lagrats!
Studentsaisonen |
Nästa öl blev sista ölen innan sommaruppehållet. Min syster tog studenten och jag ville brygga en öl till kalaset. Jag ville ha något lättdrucket, somrigt och champagneliknande. Valet föll då på saison vilket jag varken hade bryggt eller smakat innan. En Saison Dupont inhandlades och ett recept knåpades ihop.
Första gången jag använde min nya favoritjäst, French Saison. Ölet blev humlat med amarillo och nelson sauvin för att få en frisk humling.
Ölet hade fantastiskt skum! Saisonaktig arom med kryddighet och skinka. Väldigt tort öl med citrus och peppar i smaken. Ölet blev väldigt uppskattat på studentmottagningen. Själv blev jag såld på saison! Finns bara några enstaka flaskor kvar av denna öl.
8.8ps Pulse Saison |
8.8ps Pulse Saison
Som sagt, jag blev såld på saison. Efter sommaruppehållet var det dags att brygga två öl för att fira min civilingenjörsexamen. Fick hjälp av min kollega Ben som nu har bryggt två egna öl hemma varav den senaste blev riktigt god, kommer ett inlägg om den ölen inom snar framtid. Med denna öl ville jag upprepa succén från Studentsaisonen men det är ganska olika recept. Ville mest använda samma jäst igen. Slängde i lite lime och citronskal vid slutet av koket.
Resultatet av denna öl var den klaraste ölen jag någonsin bryggt. Ölet var väldigt friskt och "cleant", nästan lite som en lager med saison-touch. Citronen och limen kände man inte men den kanske fanns där. Blev otroligt nöjd med detta ölet!
50 GBaud American Amber Ale |
Eftersom Ben ville lära sig brygga hemma och jag var nyfiken på hur resultatet skulle stå sig, så blev det nu dags att gå back to basics med en extraktbryggd! Ljust, medium och lite vete extrakt samt lite stöpta specialmalter. Amerikansk humle rakt igenom med citra, cascade, chinook och amarillo. Resultatet blev en öl med arom av passionfrukt, distinkt beska och rätt så bra kropp. Enda minuset jag kan se är att ölet är nå så fruktansvärt grumligt. Detta ölet har nog nått sin peak nu och merparten har redan konsumerats. Väldigt kul att det går att göra gott öl på extrakt!
Hemliga Hustomtens Hembryggd
Bryggde denna öl tillsammans med Martin från http://martinj.net/. Min första bryggning nånsin tillsammans med en annan hembryggare och jag lärde mig massa! Ölet var en amber eller kanske brown ale, bryggd med en hybridjäst i lagertemperatur och kryddat med kanel och ingefära. Vi ställde upp med ölet på amylases vinterölsträff och det gick sådär, vi hamnade nånstans i mitten av resultatlistan. Jag var väldigt nöjd med ölet, hade jag haft kyl hemma hade jag nog bryggt något liknande själv med.
Hemliga Hustomtens Hembryggd |
Mulder
Mulder |
Sir Väs, årets julöl. |
Årets sista öl blev en julöl, baserad på förra årets succé men utan den fördömda ekspånen som enligt mig förstörde förra årets julöl, framför allt efter lagring. Första ölen nånsin brygger om. Resultatet blev riktigt gott. Använde humle vid slutet av koket som odlats av min mamma och min mormor, dock var det en väldigt liten mängd och humlen var nog inte riktigt mogen så det går inte att plocka ut smakbidraget.
------
Det var allt om ölen som bryggdes iår. Tänkte jag skulle nämna något om Balrog Porter med, den bryggdes i december 2010 men flasktappningen skedde faktiskt i år. Detta är en av de öl jag bryggt som jag blivit riktigt nöjd med. Det är en porter med havregryn som jag rostade själv och med kallmäskade svartmalter. Tung söt arom med chokladigt rostiga toner. Smaken är relativt lätt och de rostade tonerna kommer först i eftersmaken. Någon hint av juliga kryddor finns där med. Ett väldigt gott öl som jag antagligen kommer brygga iår igen, fast kanske med något annorlunda maltkomposition. Använde tre olika karamellmalter, vilket kanske kommer ändras lite beroende på vad som finns hemma.
Balrog Porter |
Partyfatet och en glad bloggare! |
Induktionsplattan in action. |
En av böckerna jag slukat i år. |
Humle hos mamma! |
Men sådär negativt kan man ju inte sluta en summering av året! Jag tycker det har varit ett fantastiskt bryggår för mig, jag har lärt mig massor nytt om ölbryggning och jag blir mer och mer nöjd med mina öl. Det har varit fantastiskt kul att fått besök och hjälp i bryggeriet av Ben, Samuel och KG. Det var också kul att besöka ett hembryggeri, närmare bestämt hos Martin. Hoppas vi kommer brygga mer tillsammans! Vill också tacka min flickvän Karin som alltid stöttar mitt bryggande och hoppar in som bryggassistent när det behövs!
Då avslutar vi det här mastodontinlägget med en lista som sig bör!
Årets hembryggda öl: 8.8ps pulse saison.
Årets kommersiella öl: Yeti Imperial Stout.
Årets uppgradering: Induktionsplattan.
Årets nederlag: Glöggen.
Gott nytt år! Vi hörs nästa år!
Hej! Undrar lite vart du köpte din induktionshäll någonstans? Letar febrilt efter en just nu...
SvaraRaderaJag köpte min på biltema, det finns på massa olika ställen dock. Kolla typ kjell, clasohlsson och sen alla elkjedjor ala elgiganten och siba kanske?
SvaraRaderaO den funkar bra?
SvaraRaderaJag är helnöjd med min, jag kokar runt 16-17 liter som max och det klarar den av att hålla vid kok. Jag kan dock tänka mig att det är på gränsen, vill man koka större volymer får man nog kolla på andra lösningar eller kör typ 2st induktionsplattor och en bred kastrull. Hur stora volymer har du tänkt koka?
SvaraRaderaÄr väl ungefär samma för mig, tack för snabba svar!
SvaraRadera