söndag 26 maj 2013

Bryggdag: Tyresö Saison

Min sambo Karins släkt har en stuga på Tyresö och där dricks det ofta folköl, därav namnet. Det är ju faktiskt svårt att få tag på nån riktigt bra folkbärs, fast jag är egentligen inte så kräsen. En sexpack Falcon kan ju slinka ner ibland, igår drack jag delvis folköl till CL-finalen. Men, det hade ju varit roligare om man kunde ha en riktigt god folköl att njuta av. Jag brygger denna ölen i hopp om att kunna ha en öl i sommar som man kan ta en eller två av när man kommer hem från jobbet utan att bli full kastrull. Valet föll på saison dels för att det är en av mina absoluta favoritölstilar och dels för att jag tror att just saison kan funka bra i en lättare öl. Sedan var det ju så att "förr i tiden" så bryggde man ju saison för att den skulle drickas när man jobbade i fälten och då kan det ju inte ha varit allt för många procent alkohol, då lär det inte ha blivit mycket gjort! 
Inspirationskällan, Farmhouse Ales av Phil Marowski
Receptet är ganska standard förutom 10% boveteflingor för att få i lite omältade råvaror. Jag har aldrig bryggt med bovete innan så det ska bli spännande, har faktiskt inte så bra koll på vad bovete ger för smak. Läste någonstans att den är ganska lik vete i smaken fast samtidigt är bovete inte alls släkt med vete utan närmare släkt med rabarber! 10% carabelge (som är en karamellmalt) är mer än vad jag skulle haft i en saison på runt 5% alkohol (då hade det varit ingen eller max 5%) men tänkte att det kan vara bra att fläska på lite med karamellmalten för att få lite mer kropp till denna folköl. Hallertauer Mittelfrüh som smak och aromhumle för att jag var sugen att brygga med lite mer klassiska humlesorter. Jästen är en av mina favoritjäster, den enda jag använt mig av till Saison men jag är så jäkla nöjd med den. Den ska ge mindre kryddiga smaker och mer fruktiga smaker om man jämför med Saison Dupont-stammen. Den jäser alltid ut snustorrt och jag älskar torra öl!

Tyresö Saison
Batch Size: 12 liter
OG: 1032
Est. Bitterness: 29 IBU
Est. Color: 8 EBC
Est. Alc: 3.5%
Effektivitet: 72%
Total Mängd Vatten (BIAB): 15.5 liter

Kokschema
60min - 5g Nugget
20min - 20g Hallertauer Mittelfrüh
          - 1/4tsk jästnäring, 1/2 krm protafloc
5min   - 20g Hallertauer Mittelfrüh

Vattenjustering
1tsk Gypsum till mäsken

Jäst
Ett paket Wyeast 3711 - French Saison (smackad när bryggdagen började!)

Annan info
Mäskade 60min vid 68°C, efter 30min hade det sjunkit till 67°C då rörde jag om och värmde till 68°C igen. Lyfte ur BIAB-påsen vid ca 75°C.
Blev för högt OG (1038) men bara 10 liter, spädde med 2 liter vatten för att få 12 liter och OG 1032.


Bryggdagen gick otroligt smidigt, min nya termometer verkar funka klockers. Några felsteg i form av ingen förkultur på jästen och att jag smackade paketet precis när jag började brygga, hade inte planerat in att brygga idag utan det blev lite spontant. Det blev också bara 10 liter ut efter koket men OG var för högt, efter att jag spätt med 2 liter vatten var OG på pricken vad jag ville ha det till och batchsizen 12 liter som jag hade som mål. Kanske, kan denna öl blir klar till midsommar som vi kommer fira i just stugan på Tyresö, men jag är osäker det är inte allt för långt dit!
Bovetet
På väg att lyfta ur påsen.
Hallertauer Mittelfrüh, sjyst grön färg!
20mins givan.
Desinfekterar lite grejer.
Väldigt ljus, för högt OG!
Syresätter vörten.
Färgen på vörten innan spädning.
Tishan på, in i hörnet!

10 kommentarer:

 1. Bovete är kul! Våran boveteöl (med ca 18% bovete) blev faktiskt rätt veteölig, konstigt nog.. (så det stämmer rätt bra). Fast jag upplever bovete som snyggare. Lite jordigt och parfymigt nästan.. Passar bra med brettanomyces!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, låter som det kommer passa i denna saisonen då!

   Radera
 2. Vart köper du dina "jäshinkar"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är betterbottles från humlegården:
   http://shop.humle.se/utrustning/jasning/jaskarl/betterbottle/

   Radera
 3. Hur har det gått med din saison? jag blev inspererad att också brygga en lite lättare saison, så på måndag ska jag göra min variant

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den smakade fint om än något blaskigt när jag tappade om den till sekundär. Dock så har jag inte tappat på flaska än då jag har fått små öar av skum som flyter ovanpå ölen. Är jäkligt skumt, har aldrig sett nått liknande innan. Jag kan försöka uppdatera bloggen med en bild på det ikväll.

   Hur ser ditt recept du täntk brygga ut?

   Radera
 4. Pilsnermalt 68,6%
  hel havre 11,4%
  vetemalt 11,4%
  crystal 60L 8,6%

  magnum 60min
  crystal 1min

  belle saison

  vad skulle du gjort annorlunda om du skulle brygga om den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omöjligt att säga för det är så svårt att avgöra från primären hur den slutgiltiga ölen kommer smaka. Det smakar ju alltid tunt utan kolsyra osv

   Radera
 5. Tjena Chubb! Hur går det med bloggen? Jag hoppas inte du har lagt ner den. Sveriges skönaste brygg-blogg! Hur gick det med saisonen? blev den bra? Om du har tid och lust skulle jag gärna läsa ett inlägg/manual hur du gör med party fat. Jag köpte två men är ganska besviken på mina. Det bara kommer skum, läckande kranar mm.
  Ha det! /Runken

  SvaraRadera
 6. Chubb! waz up? vad hander med bloggen? Lagg inte ner den pleez! Sveriges skonaste hembryggarblogg! keep up the good work man! Dromde inatt att jag motte dig pa stockholm beer, och du hade lansert ett lattol som "gipsy brewer" som gjorde stor suksée och skulle s lagas pa ica ect...
  snalla borja blogga och brygg igen, vi saknar dig!
  ANonym expat swede

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...