Bill krossar malt |
White Gaussian Blonde
Batch Size: 18 liter
OG: 1060
Est. Bitterness: 27 IBU
Est. Color: 8 EBC
Est. Alc: 6.9%
Effektivitet: 73%
Total Mängd Vatten (BIAB): 24 liter
Maltkomposition
3,12 kg Weyermann Pilsner (70%)
0.67 kg Maris Otter (15%)
0.22 kg Vetemalt (5%)
0.44 kg strösocker (10%)
Humleschema och annat
60min - 22g Mt:Hood
20min - ½tsk jästnäring
½ krm protafloc
Vattenjustering
0.4 tsk Gypsum (Mäsken)
2.64 tsk Kalciumklorid (Mäsken)
Jäst
Wyeast 1762 - Belgian Abbey II (ingen förkultur, smackad 1.5 dag innan)
Annan info
Mäskade 90min vid 66-65°C.
OG blev lite sämre än vad jag tänkt mig, av nån anledning fick vi ut 2 liter mer vört än jag tänkt mig.
Härligt med protein (tror jag) när koket börjar, måste vara pilsnermalten? |
Sjukt ljus färg på blonden! |
Övervakar hävertandet. |
Flyttar vörten från kastrullen till jäshinken med hävert. |
Incoherent Amber Ale
Batch Size: 16 liter
OG: 1066
Est. Bitterness: 50-70 IBU (svårt att säga, kokade i två kastruller osv)
Est. Color: 33 EBC
Est. Alc: 6.8%
Maltkomposition
2,5 kg Spraymalt Extra Light
100g Carafa II
100g Carared
200g Pale Crystal
Humleschema och annat
FWHP - 14g Nugget
20min - ½tsk jästnäring
½ krm protafloc
15min - 30g Galaxy
5min - 30g Galaxy
-5min - 20g Nelson (väntade ett tag efter vi slagit av värmen och lät sista givan ligga i circa 30-40min innan vi började kyla)
Vattenjustering
1 tsk Gypsum (koket)
Jäst
Tappade vörten direkt på jästkakan från min senaste APA.
Wyeast 1332 - Northwest Ale.
Annan info
1.5kg av extraktet åkte i från början.
1kg av extraktet åkte i sista 5-10 minuterna (blev lite kaos, skulle vara 15min)
All malt stöptes med från kallt vatten tills vattnet blivit circa 70°C
Krossade malten väldigt fint.
All malt som skulle stöpas |
Henrik håller koll på tempen. |
Jag tar upp den stöpta malten. |
Överfulla kastruller. |
Färgen på american amber alen. |
Jästkakan vi pitchade direkt på, väldigt mycket jäst! |
Kaoset jag vaknade till, vilken jäsning + den ghetto-moddade blowoff tuben. |
I övrigt så tappade vi också över min Nelson APA på sekundär med 80g Nelson som torrhumle. Här nedan kommer lite bonusbilder från bryggdagen, märker att det här inlägget är ganska kaosartat men det speglar bryggdagen i den meningen. Bonusbilder på fläskpannkaka som vi gjorde med maltextrakt! Ta ditt vanliga pannkaksrecept, släng i typ en halv deciliter spraymalt och förgrädda 2 paket bakontärningar med "lite" smör innan ni slänger i pannkakssmeten. Skitgott!
Humle till dom två ölen. Övre raden till Amber Alen och nedre till blonden. |
Ghetto-moddar ett pannkaksrecept |
BACON! BACON! |
Humle. |
Bill smakar på kaviar. |
Don't fear the foam! |
Humle på starsan. Så går det när man tappar om på sekundär och ska torrhumla. |
Klar! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar