söndag 9 januari 2011

Gott nytt år

Vill börja med att önska alla ett gott nytt år och hoppas alla får ett år fyllt av lyckade hembrygder och goda öl. Det har varit lite dött på bloggen från min sida, har efter julens festligheter dragigt på mig en långvarit förkylning med tillhörande halsont. Har därmed varken kunnat dricka eller brygga öl, så inte funnits så mycket att tillföra här. Men tänkte att det är dags att uppdatera lite här.

För att börja med fick jag riktigt trevliga julklappar av min flickvän:
Prenumeration på brew your own magazine och en Duvel tripel hop.

En prenumeration på brew your own magazine och en Duvel tripel hop. Jag antar att detta är en öl man vill dricka så färsk som möjligt, lite surt att jag blivit sjuk och inte kunnat göra detta.

Sedan ska jag väl nämna lite om julölen och äppleglöggen. Om vi börjar med julölen så var den fantastisk till julmaten, den är inte jätteintressant att dricka själv men till julmaten lyftes den verkligen. Den verkade som att de flesta i släkten som smakade den vid julbordet tyckte om den. En härlig detalj är att detta nog är den öl som blivit mest klar av alla öl jag bryggt, något som jag säkert nämt tidigare. Ingen köldgrumling att tala om heller, vilket brukar vara ett stort problem med de öl jag bryggt. Jag har planerat att göra en riktigt provsmakning av denna igen innom rätt så snar framtid, sedan får resterande 5 flaskor lagras till nästa jul tror jag.
Julölen, aka Midvinterale.

Om vi går över till äppelglöggen så var den nog till allas belåtenhet, inklusive min. Den är inte jättesöt vilket är skönt då alla komerciella glögg oftast är sötade till max. Eftersom kryddningen enbart bestod av kanel, kardemumma och vanilj och de klassika glöggkryddorna ingefära och nejlika saknades så var kryddningen lite mildare än vad man förväntar sig av en glögg med. Alkoholhalten har jag faktiskt inte räknat på men jag gissar på runt 10% ungefär. Varm har äppleglöggen en väldigt rund smak som dommineras av äpplesmaken och rundas av med kryddorna, något stickande spetsig smak finns även som antagligen kommer från kryddorna och jästen. Hur som helst väldigt god glögg som jag är riktigt nöjd med.
Äppleglöggen.

Om vi sedan går över till portern som jag bryggde innan jul, så var planen att den skulle flaskas så snart som möjligt efter nyår. Nu har jag ju varit sjuk och inte velat flaska öl då, känns som man kan råka tappa sjukdom på flaska då. Ingen aning om det faktiskt går, men bättre att vara på den säkra sidan.

Portern, inte tappad på flaska än.

Om jag ska nämna lite om bryggplaner för 2011 så blir det innom snar framtid till att brygga en american pale ale, med maxad fruktighet och massor av torrhumling. Vill även brygga en amerikansk barley wine, har inte bryggt någotn riktigt stor öl än. Lite senare på året har funderat på att brygga en veteöl med fläder i, frågan är bara hur man får tag i fläderblomm i Göteborg. Har titta på Brew Masters och blivit sugen på att brygga nån helt urflippad öl, får se om jag får någon snilleblixt.

I utrustningsväg så är prio ett att göra lite tester på min refraktometer så att jag vet att jag kan lita på den, har haft väldigt skillda resultat när jag mäter med refraktometern och med hydrometern. Skulle även behöva modifera mäskboxen lite så att filtret är något stabilare. Jag vill kunna röra kraftigare i mäsken utan att riskera att ha sönder filtret, vilket inte är möjligt i nuläget.

2 kommentarer:

  1. Äppleglöggen verkar riktigt intressant, tror att jag tar och slår till med en sån inför nästa jul. Ångrar du att ni inte tog lite "klassiska glöggkryddor" också? Tror att den kan bli ett bra komplement till dunderglöggen, så man inte tröttnar på denna gudadryck :)

    Ett flädertips är att ge sig ut i gröna bodstadsområden eller vad man nu kan kalla dem. Områden med bostadsrätter med gräs och buskar emellan? Har fått syn på lite fläder utanför mig som ska bli fläderchampagne till sommaren. Ett tips bara är att akta dig för falsk fläder som tydligen är giftig. Har för mig att den blommar tidigare och har toppiga blommor (istället för platta som äkta har).

    SvaraRadera
  2. Nja jag ångrar faktiskt inte att de klassiska glöggkryddorna fick stryka lite på sig, man får ju ändå en rejäl överdos av dessa i allt annat på julen.

    Aha tack för tipset om att det finns falsk fläder, hade ju varit lite jobbigt att göra en giftig öl :D

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...