söndag 15 januari 2012

Bryggdag: America Fuck Yeah!

Igår small det, årets första bryggdag! Hade celebert besök av Martin (http://martinj.net/) och Bill från jobbet i bryggeriet. Alltid kul med besök i bryggeriet! Det var Bills första bryggning någonsin, får se om han går i Bens fortspår och börjar brygga hemma själv med. Det hoppas vi på! 

Jag har i några veckors tid gått och blivit sugen på någon riktigt humlig öl och valet föll på en amerikansk IPA. Andra öl jag planerat brygga fick skjutas på framtiden så att min humleabstinens kan lindras. Målet med den är ölen är en relativt ljus IPA med förhoppningsvis klassiska humletoner, vill att den ska jäsa ut riktigt torrt med. Jag är oftast inget fan av öl med en söt ton, förutom i vissa typer av öl som porter eller imperial stouts. Namnet på ölen då? America Fuck Yeah! såklart! 

Vi kan välj börja med att gå igenom receptet:
Batch Size: 13 liter
OG: 1063 
Est. Bitterness: 66 IBU
Est. Color: 20 EBC
Est. Alc: 6.4%

Malt
3kg Maris Otter - 81.1%
0.5kg Viking Viennamalt - 13.5%
0.15kg Viking Crystal 100 - 4.1%
0.05kg TF Dark Crystal - 1.4%

Humleschema
60min - 15g Centennial
15min - 15g var av Centennial, Willamette och Simcoe
0min - 15g var av Centennial, Willamette och Simcoe
Torrhumling: Inte bestämt, lutar åt 30g Centennial och 30g Simcoe.

Jäst
White Labs WPL001

Annat
0.75 tsk (3g) Gypsum tillsatt till koket (vid 45min ungefär, höll på att glömma det!)
1/4 tsk jästnäring, tillsatt vid 15min. 

Kommentarer till receptet: Jag siktade på 12 liter och OG 1068 men fick av nån anledning en liter extra ner i jästunnan. Det kan ha berott på att vi lät lakningen pågå ner i ett litermått efter att vi nått kok och på så vis fick ut lite extra, men är inte säker. Hur som helst, hade vi hamnat på 12 liter hade OG varit 1068 men nu blev det 1063 istället, ingen big deal egentligen men lite tråkigt att inte träffa rätt!

---
Mäskningen gick sådär, hade väldiga problem att träffa rätt temperatur. Målet var 66°C i 60min men vi fick för hög temperatur i början så fick tillsätta kallvatten och röra om och sen var temperaturen sjukt ojämn i mäsktunnan. Temperaturen kunde variera 5-6 grader beroende på vart i mäsken vi mätte. Ett misstag jag gjorde var att inte förvärma mäsktunnan, glömde helt enkelt bort det. Hur som helst hamnade vi nånstans runt 66-67°C och slängde på locket. Efter 20min så hade dock temperaturen sjunkit till runt 64-65°C så vi kokade upp vatten och tillsatte. Här började dock termometern balla ur, först visade den att temperaturen sjunkit när vi tillsatt kokande vatten. Sedan började den visa slut på batteri fast att den inte borde vara det då jag bytte batteri vid förra bryggningen och den har inte använts sen dess. Så nu var det svårt att veta vad vi verkligen hamnade på, men slängde på locket och lät mäskningen fortgå. Lakningen gick dock smidigt, det lilla filtret i själva tappkranen satte bara igen en enda gång.

Nu tycker jag vi tar och kollar på lite bilder från bryggdagen, de flesta har Martin tagit (tackar för att jag får låna dem till min blogg!)

Bill förbereder krossningen av specialmalterna. 

Malten krossad och klar.
Lakvatten på värmning. 
Det första Martin gjorde var att sabotera min mäskpaddel, direkt efter att jag förklarat för Bill att varje bryggare med lite självrespekt äger en mäskpaddel.
Som traditionen sig bör, fika under mäskningen! Den här gången hembakt sötpotatiskaka med creme cheese topping!
Martin sniffar humle. 
Jag recirkulerar vörten
Recirkulering! 
Bill slänger i bittergivan.
Måste ge en liten förklaring till bilden nedan, det är inte så att vi är dumma nog att kyla med liggunderlaget runt kastrullen på. Vi väntade 15min innan vi startade kylningen för att 0mins givan av humle ska ge ett större bidrag.
Spexande bryggassistenter! 

Dekanterade större delen av "fulvörten" från förkulturen och lät den stå framme i rumstemperatur för att inte chocka jästen när den ska ner i jästunnan.
Bill övervakar kylningen.  
Bill, gör det han är bäst på.
OG 1063 mätt rätt ner i jästunnan.
Jag pitchar jästen.
Ni vet vad det är! Den obligatoriska jäshinken är fylld-bilden!
Naturligtvis fick jästunnan en mysig svart t-shirt på sig!
Försteker bacon med smör och farinsocker!
Jag godkänner pankakan! 
Vi firade att bryggningen var klar med att käka lite ugnspannkaka med bacon. Smakade massor av mina gamla (och ganska nya) öl och massor av Martins öl under bryggningen. Massa goda grejer, jag gillade Martins skåprensar IPA som var galet besk och smakat som att tugga på en tall! Vi drack även en Diskant som hade lugnat ner sig ännu mer nu, jag har tyckt att den inte varit så god innan men nu var det helt okej! Men jag har fortfarande svårt för ektonerna i ölen. Martin verkade gilla den skarpt dock. Tog en av de sista flaskorna av Flykten, min veteöl med hallon. Den hade tappat all sin röda färg! Men den var smakfullt syrlig och hade kvar lite av hallonen i smaken men ingen i aromen, fortfarande väldigt väldigt god dock! Kiwi som jag tyckt tappat smak och blivit luddig hade blivit infekterat. Inte undra på att jag tyckte den blev sämre och sämre väldigt fort, trodde först det berodde på humlesorterna att dom tappade smak väldigt fort eller något åt den stilen. Vila i frid Kiwi, den var underbar i somras när den dracks till grillfester. Ska hälla ut de få flaskor som finns kvar i veckan. Martins Gyllen Weiss var fantastisk, banan i aromen men inte i smaken. Perfekt för mig! VKvällens bästa öl var dock våran kollaborativa bryggd, hemliga hustomtens hembryggd. Den har så fantastiskt maltighet och kropp att det inte är sant! En touch av rostade toner finns där på ett fantastiskt sätt. Det enda med den här ölen som är lite negativt är att aromen totalt domineras av ingefära, vilket inte passar så bra. Ingefäran är dock väldigt återhållsam i smaken. Jag fick två flaskor av denna öl av Martin, kommer nog dricka en snart så Karin får smaka på den med. Den andra sparar jag till nästa jul. Vi smakade också en hel del andra öl.

När jag kom hem runt 3 igår så hade det redan börjat jäsa, trots att vi pitchade jästen nånstans runt 18:00. Väldigt snabbt! Kanske borde fortsätta göra förkulturer till alla mina öl. Luktar humligt ur jäsröret. När jäsningen avtagit kommer jag torrhumla, mer om det när det sker! Har inte bestämt vilka humlesorter som får åka ner i torrhumlingen. Jag är lite rädd att Willamette kommer ge för mycket jordiga/skogiga toner som kommer dra ner fräschheten i aromen så den kanske kommer få stå över. Då blir det nog en 50/50 av Centennial och Simcoe. Eller så går jag lite hårdare ut med Centennialen, vi får se, jag måste tänka på det.

PS. Ni kan läsa Martins post om bryggdagen här.

7 kommentarer:

  1. En schysst ipa är ju alltid bra att ha till hands! Jag bryggde nyligen en själv, har du vägarna förbi skåne hade det varit kul att byta en flaska eller två!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade varit intressant! Får se om jag flaskar denna eller om det mesta går ner i partyfat. Men jag har nog inget inplanerat skånebesök på länge :)

      Radera
  2. Chubb, du har extremt mkt mer erfarenhet än vad vi har lyckats skaffa ännu, men något som jag skrotade efter vår första bryggning var den digitala termometern! Vår ballade ur både under mäskning och fick totalfnatt under nedkylningen. Köpte en hederlig vanlig analog termometer, den är snabb och känns mer tillförlitlig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är rätt sugen att göra det, känns tråkigt att inte kunna lite på sin digitala termometer. Jag tror det har att göra med att den inte klarar av vätska egentligen. Den jag har ska ha nån slags ISO-standard men det är enbart för fuktiga miljöer. Problemet är nog att ibland råkar man sänka ner sladden med i vätska.

      Radera
  3. Man måste nog ha en IP65-klassad termometer för att det ska funka tillförlitligt, t.ex. denna:

    http://www.kjell.com/sortiment/el/verktyg/matinstrument/termo-hygrometrar/proffstermometrar/tfa-lt-102-p48669

    Men då kan man ju lika gärna köpa en hederlig analog termometer för 35 spänn ist :) Vi satte fast vår med en häverslang-hållare och gummisnodd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är exakt den termometern jag har :)

      Radera
  4. Se där, skumt.. den borde ju funka tycker man!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...