tisdag 31 januari 2012

Bryggning: Balrog Porter 2012

Dags för något ganska ovanligt hos Chubbs Nanobryggeri, nämligen att en öl bryggs igen! Fast bara nästan, jag hade inte riktigt allt hemma så det fick bli en del justeringar men grundtanken är den samma. Men mer om det senare i inlägget vi kör bryggdagen i kronologisk ordning nu!

Det hela började i söndags med att jag och Karin vaknade sent för det råkade bli spontan inflyttningsfest dagen innan, grogg på bailys, vodka och mellanmjölk är för övrigt en höjdare! Inte alls vad som var planerat, men men! Fick hjälp, läs jag kollade mest på, av Karin att sy en BIAB påse av ett finmaskigt tyg köpt på IKEA. Tipset att använda det tyget och sy sin egen påse fick jag från Martin. Det gick ganska smidigt för Karin att sy, det jobbiga var att försöka klippa kanterna raka vilket var helt jefla omöjligt! men hon vek in kanterna några gånger och sydde "in dem" eller vad man ska säga så att inget av "fönset" på kanterna skulle kunna ramla lossa och ner i ölen. Vi bestämde att skulle göras stor nog så att kanterna kunde dras över kastrullen så att man lätt kunde röra runt under mäskningen. Vi vek sedan tyget på mitten och sydd ihop två av kanterna så att det blev typ som ett kuddöverdrag 
Mottar in tyget
Försöker klippa till kanterna på tyget rakt. 

Karin syr!
 När påsen väl var tillverkad var det dags för själva bryggdagen att sätta igång. Började med att värma upp mäskvatten och sedan krossade jag malterna. Var en hel del att krossa så när jag var färdig hade vattnet perfekt temperatur.





Ska vi ta och kolla på receptet då? Det är nästan samma recept som första versionen av Balrog Porter. Det är en hel del smågrejer som skiljer sig, framför allt så är det helt andra humlesorter än förra version. Willammette och Centennial denna gången jämfört med EKG och Chinook. Varför? För det var de sorterna jag tror kommer passa bra av de jag hade hemma och ville inte beställa EKG och Chinook för att bara använda några gram. Sedan så rostade jag aldrig havregrynen denna gången, det är så himla mycket annat rostat att smaken från själva rostningen antagligen inte kommer fram. Sedan är kombinationen av karamellmalter och mörka malter lite annorlunda, hade inte tillräckligt av vissa sorter. Men den största skillnaden är nog ändå att jag inte kallmäskade de rostade malterna denna gången. Jag tyckte den förra versionen av Balrog var något tunn på den rostade sidan så jag hoppas att en "vanlig" mäskning av alla malterna kommer boosta upp de smakerna en hel del. Ska vi ta och kolla på receptet?

Info
OG: 1065
Est. Biterness: 36 IBU
Est. Color: 101 EBC
Est. Alc: 6.5%

Malt
2kg Viking Pale Ale MAlt (44.4%)
1kg Munich Malt (22.2%)
0.3kg Amber Malt (6.7%)
0.25kg Viking Crystal 100 (5.6%)
0.25kg Carabohemian (5.6%)
0.2kg Havregryn (4.4%)
0.2kg Pale Chocolate (4.4%)
0.2kg Carafa II (4.4%)
0.1kg Viking Black Malt (2.2%)

Humle
60min - 5g Willamette
30min - 30g Willamette
10min - 15g Willamette och 10g Centennial

Jäst
1st Wyeast Irish Ale

Övrigt
1tsk bikarbonat i mäsken
2.5tsk Kalciumklorid (33%) till koket
0.25tsk Jästnäring 15min kvar av koket

---
Bryggningen gick väldigt smidigt för att vara första gången jag kör BIAB. Började med att värma 17.25 liter vilket är totala mängden vatten jag då behöver. Den krossade malten hälldes i BIAB-påsen och den sänktes ner i det förvärmda vattnet. Jag mäskade vid runt 69°C, hade egentligen siktat på 67°C men hamnade först alldeles för lågt och sedan när jag slog på induktionsplattan och värmde så råkade det bli för högt. Måste nog mäta ofta och röra ordentligt hela tiden för att kunna träffa helt rätt.
Här kommer lite fler bilder från bryggdagen:

Mäskningen pågår
Skrivaren trasig, så jag kör med old school handskrivna recept!

Lakning, inte så optimalt. Ni ser där påsen sticker ut över kastrullen. Där blev det kladdigt!
Humlen uppvägd och klar!
Körde denna filur som tidtagning!
Kokar med kylaren i 10-15min för att desinfektera den.
Smackade jästen innan jag började bryggdagen, den verkade pigg!

Har inte haft nån bild på den härligt mörka vörten, men den här bilden var den bästa jag tog... Den är dock lite mer svart än bajsbrun i verkligheten!
Den obligatoriska jäshinken är fylld-bilden!
Så resultatet då? Det råkade försvinna 2 liter mer än jag förväntat mig under bryggningen och OG blev helt galet högt på 1080! Så jag fick späda med tre liter kallvatten, det blev då 13 liter totalt med OG 1065. Helt okej! Det var sjukt smidigt med BIAB och jag kommer definitivt använda mig av det i framtiden, de kommande batcherna blir nog BIAB med för att finslipa tekniken. Det jag hade mest problem med var att påsen åkte ut över kanten på kastrullen när jag skulle lyfta ur den och pressa den liten så att det rann ner vört på sidan av kastrullen, inte så kul. Måste hitta nått stort durkslag att köra med.

Det har jäst på bra i tunnan dagarna som följde men det har inte bildats nått riktigt skumlager på ölen och den vanliga jästringen som brukar vara nån cm bred är endast några mm bred nu. Lite oroande men hoppas på det bästa.

4 kommentarer:

  1. Smutt med BIAB. Inspirerande inlägg som vanligt. Sist men inte minst, obligatoriska jäshinken är fylld bilden.

    SvaraRadera
  2. http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=164636462

    känns som att jag inte gör annat än rekommendera classes produkter (som jag iofs inte använder själv...)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har kollat på den med, men kolla armarna ut? Dom lär inte hålla för 5-6kg?

      Radera
  3. Jag brukar bara lägga över påsen in en jäshink utan att pressa ur den. Där får den rinna av medans jag fixar med annat.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...