fredag 4 februari 2011

Önskelista: Utrustning

Induktionsplatta
Det tar verkligen lång tid att koka upp 15 liter vört på våran spis. Dessutom är kastrullen så hög att det knappt finns plats att ta av och på locket utan att man riskerar att bränna sig rejält på vattenångan. Vore riktigt trevligt att ha en induktionsplatta med tillräcklig kräm att koka upp vörten snabbt och ha på en plats där man lättare kan röra om i grytan. Kan man köra en induktionsplatta direkt på golvet utan att riskera förstöra golvet?

Better Bottles
Better bottles hade varit grymt att ha, helst med tapp på. Men de kostar ju 700 spänn styck då, vilket inte känns som en rimlig utgift för mig i dagsläget. Det skulle bli smidigare och det skulle vara roligt med ett transparent jäskärl så man kan studera bättre vad som faktiskt försiggår där inne.

Fatanläggning
Detta vore riktigt trevligt att ha, både 9liters och 19 liters fat kanske? Största problemet för mig i nuläget är att jag inte har något sätt att kyla faten på. Så under rubriken fatanläggning får jag väl inkludera en kyl ombyggd till "kegregator" på ett snyggt sätt. Så allt som allt är nog detta ganska långt borta så länge jag är student. Det vore dock trevligt att ha ett fat att använda om man ska brygga öl till nån speciell tillställning eller till att kolsyresätta via och sedan tappa på flaska.

Isolering av gryta och mäskkärl
Detta är nog nästa uppgradering av bryggeriet som kommer göras. Mäskboxen tappar för många grader på en timme och jag tänkte att denna skulle nog kunna isoleras lite med liggunderlag mellan inre och yttre plasten. Lika så grytan jag använder skulle kunna isoleras med liggunderlag och spännband för att minska värmeförlusterna via sidorna på kastrullen.

Magnetomrörare
Funderar på att bygga en "stirplate" med hjälp av en datorfläkt och magneter. Måste först och främst hitta ett bra kärl med platt botten, min e-ekolv har konvex botten så en magnetloppa skulle inte fungera i den. Vore ju trevligt att kunna använda vid propagering av jäst från flaska eller när jag gör förkultur.

Slev och spade
Behöver en slev som är lite längre än en normal kökslev som används i nuläget. Är jobbigt att behöva stoppa ner halva armen i grytan för att röra om och inget man vill göra när det kokar! Lika till mäsken används en fjuttig trägaffel i nuläget, får veva som en tok med den och man får kladdig malt över hela armen. Detta är väl en ganska liten investering som borde fixas så fort som möjligt.

Knarkvåg
Har ju börjat att så smått vattenjustera vid de senaste två bryggningarna. Eftersom den våg jag har mäter 1 gram som minst så blir ju osäkerheten minst 0.5 gram, sen är ju frågan hur rätt vågen mäter så osäkerheten är nog ännu större. Hur som helst så får jag räkna om vattenjusteringen till teskedar istället vilket inte heller känns så väldigt precist. En våg med mycket bättre upplösning hade varit riktigt fint att ha.

Kylskåp till jäsning
Detta är långt borta så länge jag är student och säkert också så länge jag bor i lägenhet. Det hade varit trevligt att kunna reglera temperaturen vid bryggningar istället för att som i dagsläget snällt tvingas brygga vid den temperatur som lägenheten håller.

Tappkran till jäshinkarna
Istället för better bottles är ett alternativ som känns mycket billigare att montera plastkranar på de befintliga jästunnorna jag har. Hade varit skönt att slippa använda hävert vid vissa moment. Dock så blir ju tunnorna inte staplingsbara då? Detta är ju ett litet minus.8 kommentarer:

 1. Tappkran på jäshinkarna kan jag verkligen rekommendera, det har åtminstone revolutionerat mitt "bryggeri"! Och hinkarna blir ju staplingsbara när man tar bort kranarna igen, så det blir egentligen ingen skillnad rent logistiskt. Jag tar alltid bort kranarna mellan bryggningarna, för vis av erfarenhet vet jag att det kan samlas grums i själv kopplingen, som på sikt utvecklas till vildjäst/bakterier.

  I övrigt skulle din önskelista nästan kunna vara min. Känns som om vi brygger på ungefär samma nivå! Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Induktionsplatta is the shit. Jag köpte en på 1800W från Tyskland som tar min 36cm diam kastrull för typ 900kr. Du kan få låna och testa om du vill?

  Daniel

  SvaraRadera
 3. Åfan 900 spänn är ju inte jättefarligt!Min gryta är nog också 36 meter, alternativt 38. Orkar inte gå och mäta nu :D Hade varit najs att testa!

  Kanske skulle kunna brygga en öl tillsammans och samtidigt testa induktionsplattan hemma hos mig?

  SvaraRadera
 4. Henke vilken typ av tappkranar är det du kör?

  SvaraRadera
 5. Tobias> Enklaste modeller från Humlegården (http://shop.humle.se/se/art/tappkran-i-plast-till-jashink.php?grp=295210). Med en 25 mm centrumborr får man ett hål lagom stort att gänga i kranen, sen drar man åt från insidan också. Sitter som berget och läcker inte en droppe. Enkel att ta bort och göra rent också!

  Viktigt är att jämna till kanterna runt borrhålet, det blir lätt att plasten liksom "fläks upp" lite grann precis vid kanten. Då finns det risk att det inte sluter helt tätt. Men det är lätt ordnat med en skalpell eller något annat ganska vasst och litet.

  SvaraRadera
 6. Låter riktigt bra, ska nog slänga med två tappkranar vid nästa beställning från humle då

  SvaraRadera
 7. Tobias: Det kan vi göra!

  Att isolera grytan gjorde stor skillnad för mig också. Liggunderlag och spännband. Skitenkelt och funkar bra. Jag orkar dock inte ta av och sätta på hela tiden så jag diskar bara insidan av grytan.

  Hör av dig så kan vi planera lite, jag har daniel@schnille.se

  Daniel

  SvaraRadera
 8. Här finns en ganska smart beskrivning på hur man kan bygga en egen jäskyl.

  http://openbrew.wordpress.com/utrustning/#Jäskyl

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...