lördag 19 februari 2011

Tappning av Kiwi Pale AleVåran pale ale har fått ett namn, Kiwi. Efter fågelarten kiwi som lever i Nya Zeeland. Idag var det dags att tappa denna på flaska efter att den har torrhumlats i fem dagar.

Först en liten tråkig nyhet. Vi fick vaska våran oktoberfest öl som vägrat att jäsa kolsyra, några flaskor var faktiskt kolsyrade men ölet smakade väldigt surt. Vi har nog råkat ut för en infektion. Surt när det är den största sats vi bryggt 20 liter istället för vanliga 10-12 liter.

Christofer vaskar öl.

Efter vaskningen kom vi till det tråkigaste momenten med ölbryggning, rengöring av flaskor. Vi körde ur alla flaskor med varmvatten och flaskborste och sedan åkte de in i ugnen på 130°C i en timme. Sedan öppnade vi luckan lite och lät flaskorna svalna.

Flaskorna desinfekteras i ugnen.

Medan flaskorna desinfekterade drack vi finkaffe som Christo köpt i london och till det mumsade vi på hembakade mazariner!

Det var sedan dags att desinfektera de prylar vi behövde till flasktappningen. Silikonslangen till häverten, saftfiltret och en kökspincett desinfekterades genom att kokas i vatten. Den stora kastrullen desinfekterades genom att en mindre mängd vatten kokades med locket på, på så vis desinfekterar ångan väggarna i kastrullen med. Häverten med slang ditmonterad desfinekterades genom att några liter varmt vatten med bryggrens slangades från en hink till en annan och sedan slangades några liter kallt vatten för att skölja bort bryggrensen.

Desinfektering av slang, pincett och saftfilter.

Desinfektering av hävert.

Desinfektering av kastrull.

Det känns enklare att desinfektera kastrullen än att slabba med starsan eller bryggrens i en jästunna därför tappar vi över till kastrullen vid falsktappning. Saftfiltret användes för att filtrera bort humlerester och knyts dit med en bit plastsnöre som legat i lite bryggrens.

Vi valde att primma ölen med 6.5 gram socker per liter och uppskattade mängden vi skulle få ut efter omtappning till 11 liter, dvs 72 gram (med lite avrundning) strösocker. Detta vägdes upp och kokades någon minut med 2dl vatten. Sockerlösningen hälldes sedan i kastrullen och ölen tappades över. Innan vi började tappa över på flaska så rörde vi försiktigt i kastrullen med häverten för att få sockret jämnt fördelat i ölet.

Jag sköter omtappningen.

Markerat tunna med ordet öl, utifall man skulle glömma bort det.

Mycket humlerester blev det från omtappningen.

Haxxat filter!
Allt som allt blev det 33 flaskor!

Vi passade på att smaka på ölet och det verkar verkligen lovande! Hade en rätt tydlig "apa karaktär" redan nu. Det luktade även otroligt gott hur jäshinken från torrhumlingen, luktade massor med tropiska frukter, framför allt passionsfrukt! Är riktigt nyfiken på hur detta ölet kommer smaka kolsyrat och välkylt om några veckor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...