söndag 18 september 2011

Mystisk Bryggning av Hemliga Hustomtens Hembryggd

Igår så var det dags för min första bryggning tillsammans med en annan hembryggare någonsin! Jag packade min väska med två hembryggder och två mystiskt hemliga ingredienser och begav mig ut till Martin från http://martinj.net/. Det var dags att brygga ölen med namnet Hemliga Hustomtens Hembryggd! Tanken är att vi ska ställa upp med denna ölen i vinterölsträffen här i Göteborg om den blir lyckad. Då får ni komma och smaka och gissa vilka de mystiska ingredienserna är, jag vet ärligt talat inte heller vilken stil vi ska placera ölen i så kommer inte nämna något om det heller. Efter tävlingen så lovar jag att publicera receptet.  


Vi började dagen med att provsmaka lite öl som Martin bryggt och diskuterade lite kring receptet vi tagit fram och gjorde lite sistaminuten ändringar. 
Jag (Tobias) smuttar på en hembryggd. 
Efter att recepthackandet var klart, begav vi oss ner till Martins garage för att krossa malten. Vi fick inte loss handveven till maltkrossen, vi hade tänkt köra skruvdragare för att slippa svettas, så det fick bli att handveva några kilo malt!
Väger upp malt.
Martin vevar på.

Det här var första gången jag sett brew-in-a-bag metoden "live", var faktiskt mycket smidigare än vad jag tänkt mig. Kanske skulle vara något för mig att testa någon gång i framtiden. Vi mäskade in ölen i en gigantisk påse i kokgrytan. Sedan var själva "lakningen" bara att lyfta upp påsen till en 30 liters hink med hål i botten och sedan pressa lite försiktigt på maltpåsen, nu kommer vissa skrika rakt ut!
Mäskar in.
 Försöker få ur så mycket vätska som möjligt.
Gör förbjudna saker.

Koket var riktigt smidigt och det gick sjukt fort att nå kok med Martins två induktionsplattor, peppet att köpa en eller två egna induktionsplattor är stort. Vi vägde upp humlen och de mystiska ingredienserna innan koket satte igång. 

 Humlen och de mystiska ingredienserna uppvägda och klara. 
 Kokar på två induktionsplattor .
Tillsätter humle, inte så mystiskt. 
Jag tillsätter en mystisk ingrediens. 
 Kylning pågår.
 Martin fearade foamet. 
 Silar av humlen och de mystiska sakerna. 
 Mäter OG.
 Martins jäskyl, jag är avundsjuk.
Den obligatoriska jäshinken är fylld bilden. 
Bryggningen avslutades med lite goda öl på ölrepubliken.


Det var riktigt intressant och roligt att brygga tillsammans med en annan hembryggare, något jag gärna gör om! Om ölen blir lyckat så kommer det som sagt gå att smaka på den på vinterölsträffen som jag tror kommer gå av stapeln i början av december, inte helt säker. Tills dess får mystiken ligga tät.

11 kommentarer:

 1. Vinterölsträffen-2011 blir 3:e december. Jag hoppas ölen kommer med!

  SvaraRadera
 2. Är verkligen träffen den 3:e? Jag trodde den skulle vara den 10:e i år?

  SvaraRadera
 3. Härligt att se att det bryggs till vinterölsträffen! Jag har bryggt rätt mycket det senaste med tanke på den. Visste dock inte att det var sagt ett datum, men då vet jag vad man skall sikta in sig på!
  Martin har ju fina meriter trots ett enda deltagande och kortare "erfarenhet" än både dig och mig.
  Ser mycket fram emot träffen och skall brygga ett par gånger till så borde man ha något som är tillräckligt lyckat för att kunna bjudas ut.
  Vi ses på vinterölsträffen!

  SvaraRadera
 4. Är ju faktiskt väldigt dåligt att det inte finns någon info när och om träffen faktiskt kommer äga rum?

  SvaraRadera
 5. Ja, lite dåligt är det. Om nu något datum är bokat så kunde man tycka att man som uppskriven på deras mailinglista borde fått info. Men jag antog bara att en träff skulle bli av och det verkar ju bli så. Ser fram emot att få testa er hemliga öl. Jag har inget hemligt i mina. Efter ett totalmisslyckat försök till en kryddad barleywine så känner jag skräck för allt främmande i öl. :)

  SvaraRadera
 6. Kul att det kommer dyka upp öl med kryddor i sig! Saknade det förra året!

  SvaraRadera
 7. Hur kan du vara så säker på att det är kryddor? ^^

  SvaraRadera
 8. Hmm, tja, det kan ju vara någon grönsak eller någon svettig strumpa ni lagt i. :) Gissar på att ni lagt i vaniljstång bla. ;)

  SvaraRadera
 9. RE: Vinterölsträffen.
  Mitt fel! Datum är som sagt ändrat till 10:e December !!!
  Mer info kommer strax då vi startar upp nya versionen av vår hemsida, samt såklart ett memo till forumen på Humle och SHBF.

  SvaraRadera
 10. Härligt! Då krockar inte träffen med en annan grej som jag har. Mitt bryggteam kommer ställa upp med 1 kanske 2 öl.

  SvaraRadera
 11. Får man besvära herrarna med vilken effektivitet ni fick med BIAB metoden, enligt ovan beskrivning?

  :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...