måndag 5 september 2011

Tappning av 50 Gbaud American Amber Ale

Idag (läs sen kväll) var det dags att tappa American Amber Alen som jag och bryggassistent Ben bryggde för ett tag sedan. Detta var ju en öl på extrakt med lite stöpt karamellmalt om ni kommer ihåg. Ölen har fått ett namn nu med, "50 Gbaud American Amber Ale".

Jag torrhumlade denna ölen i primären med, för inte mindre än 16 dagar sedan! Har helt enkelt inte haft tid att flaska den när jag tänkt mig, planen var torrhumling i 7 dagar. Vart man än läser så skriker folk rakt ut om man vill torrhumla längre än 7 dagar och jag var helt säker på att ölen skulle smaka gräsmatta på grund av detta. Men det gjorde det inte när jag smakade på den nu i alla fall, smakade faktiskt riktigt bra trots att ölet inte har kolsyrats eller "satt sig" än.

Det luktade massor av passionsfrukt/persika medan vi tappade, hoppas denna aromen sitter kvar när ölet är kolsyrat och klart.

Här kommer bilder och snabb beskrivning:

Desinfekterade hävertslangen och en saftsil. Samt ångade kastrullen genom att koka 1.5 liter vatten. Hade ingen ledig jäshink att tappa över till och tycker detta gått smidigt tidigare med.

Ställde ölen på platsen den skulle tappas på i början av kvällen så att bottensatsen skulle hinna lägga sig igen från när jag flyttade den.

Desinfekterar hävert med star san.

Vill ha en inte allt för stor kolsyra i detta ölet, därför primmade jag med 5.5g socker per liter. Kokade sockret nån minut för att minimera risken för infektion. Funderade lite, brukar american ambers ha mycket kolsyra eller lite? Kan inte minnas från de kommersiella exempel jag testat.
Väger upp primmningssockret.

Ölen var något ljusare än vad jag tänkt mig dock tycker jag färgen brukar ändras lite när ölet klarnar och har jäst färdigt kolsyra.

Tappar bort torrhumling och jästkakan.

Karin ställde upp och hjälpte till, faktum är att hon peppade mig så att jag äntligen fick denna ölen tappad på flaska!

41 flaskor tappade och klara!

Tänker servera denna ölen på en bjudning för att fira att jag är klar med mitt exjobb och att jag strax kommer få examen (bara ansökan om examen kvar). Den ska serveras tillsammans med den andra ölen som jag och Ben bryggde, dvs "8.8 ps saison". Den är fortfarande i jäshinken och måste tappas rätt omgående. Pepp att diska 41 flaskor igen!

1 kommentar:

  1. Grattis till examen! Har själv ynka ett år kvar till verkligheten :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...