söndag 11 september 2011

Tappning av 8.8ps Pulse Saison

Idag kom bryggasisten Ben över, ni känner nog igen honom vid det här laget, och var det dags att tappa 8.8 ps Pulse Saison på flaska och partyfat (!). Saisonen har stått på primärjäsning i fem veckor, jag skippar sekundärjäsning nuförtiden. Invigde det 5 liters partyfat som jag fått av min flickvän, så nästan fem liter gick till det och resten gick på flaska. Kör lite bilder för att beskriva tappdagen. 
Dom nya Brewdogflaskorna är kungliga, bara att pilla bort etiketten! Inget klister kvar alls efter det. Ett tag så var Brewdogflaskorna omöjliga att ta bort etiketten på, fick hela flaskan med plastigt klister som var omöjligt att få bort. Men som sagt, nu är dom kungen!
Desinfekterar häverten. 
Desinfekterar partyfatet, don't fear the foam!
Ben tömmer fatet. 

Vi körde 5g socker per liter för ölen i fatet, dvs vi tillsatte 25g socker till fatet som vi kokade med lite vatten innan. Till flaskorna satsade vi på 6g socker per liter, även det kokat med lite vatten och sedan tillsatt till den stora kastrullen som vi tappade ölen till först för att kunna blanda ut sockret i ölen. 
Väger upp socker. 

Ben sköter flasktappningen. 
Saisonen är väldigt ljus, precis som jag ville ha den!


Tappning på g. 

Färgen på saisonen, är riktigt nöjd. Antagligen kommer den bli lite "vitare" när jästen virvlas upp av kolsyra och upphällning av flaskorna. 

Jag är nöjd med mitt nya fat!

Flaskorna uppmärkta och klara. 

Gick riktigt smidigt denna tappdagen, inga "snesprut" med flasktapparen vilket brukar hända minst en gång varje tappning! Dock råkade vi desinfektera två flaskor för lite i ugnen så vi fick snabbdesinfektera två flaskor med star san, aldrig gjort detta tidigare och är lite rädd för att det kanske kan bli infektion och glömde märka upp vilka dessa två flaskorna var. Hoppas det inte blev något problem.  
Så om några veckor får ni veta hur ölen smakade, smakade självklart lite på ölen idag och det verkar lovande. Jag är också extremt nyfiken på hur ölen blir i partyfatet, ska bli kul att jämföra mot den flaskade versionen. 

3 kommentarer:

 1. Älskar också de nya Brewdog etiketterna, hoppas fler börjar med dem.
  Tips: Var försiktig om du efterjäser på partyfatet, de tål inte hur högt tryck som helst, och åtminstone de äldre saknade vettig säkerhetsventil/prop. Fast med 5g/l socker skall det vara lugnt. Problemet är väl som vanligt om man tappar i dåligt utjäst öl som sätter igång igen. Har en kompis som fick ett att explodera i ölkällaren. Det dånade i hela huset och lämnade en förvriden plåthärva. Städningen var tydligen inte den roligaste...

  SvaraRadera
 2. Jag kör bara StarSan i flaskorna nuförtiden. Har lagt ner ugn helt, har inte varit några problem så här långt...

  SvaraRadera
 3. CalleT det låter lite läskigt! Har faktiskt ställt partyfatet i en 30liters jäshink bara utifall att...

  Anonym, kör du med en "flaskspruttare" eller fyller du varje flaska med starsan? Är ju frågan vad som är jobbigast, lägga flaskorna i ugnen eller slabba med starsan

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...