tisdag 31 januari 2012

Bryggning: Balrog Porter 2012

Dags för något ganska ovanligt hos Chubbs Nanobryggeri, nämligen att en öl bryggs igen! Fast bara nästan, jag hade inte riktigt allt hemma så det fick bli en del justeringar men grundtanken är den samma. Men mer om det senare i inlägget vi kör bryggdagen i kronologisk ordning nu!

Det hela började i söndags med att jag och Karin vaknade sent för det råkade bli spontan inflyttningsfest dagen innan, grogg på bailys, vodka och mellanmjölk är för övrigt en höjdare! Inte alls vad som var planerat, men men! Fick hjälp, läs jag kollade mest på, av Karin att sy en BIAB påse av ett finmaskigt tyg köpt på IKEA. Tipset att använda det tyget och sy sin egen påse fick jag från Martin. Det gick ganska smidigt för Karin att sy, det jobbiga var att försöka klippa kanterna raka vilket var helt jefla omöjligt! men hon vek in kanterna några gånger och sydde "in dem" eller vad man ska säga så att inget av "fönset" på kanterna skulle kunna ramla lossa och ner i ölen. Vi bestämde att skulle göras stor nog så att kanterna kunde dras över kastrullen så att man lätt kunde röra runt under mäskningen. Vi vek sedan tyget på mitten och sydd ihop två av kanterna så att det blev typ som ett kuddöverdrag 
Mottar in tyget
Försöker klippa till kanterna på tyget rakt. 

Karin syr!
 När påsen väl var tillverkad var det dags för själva bryggdagen att sätta igång. Började med att värma upp mäskvatten och sedan krossade jag malterna. Var en hel del att krossa så när jag var färdig hade vattnet perfekt temperatur.





Ska vi ta och kolla på receptet då? Det är nästan samma recept som första versionen av Balrog Porter. Det är en hel del smågrejer som skiljer sig, framför allt så är det helt andra humlesorter än förra version. Willammette och Centennial denna gången jämfört med EKG och Chinook. Varför? För det var de sorterna jag tror kommer passa bra av de jag hade hemma och ville inte beställa EKG och Chinook för att bara använda några gram. Sedan så rostade jag aldrig havregrynen denna gången, det är så himla mycket annat rostat att smaken från själva rostningen antagligen inte kommer fram. Sedan är kombinationen av karamellmalter och mörka malter lite annorlunda, hade inte tillräckligt av vissa sorter. Men den största skillnaden är nog ändå att jag inte kallmäskade de rostade malterna denna gången. Jag tyckte den förra versionen av Balrog var något tunn på den rostade sidan så jag hoppas att en "vanlig" mäskning av alla malterna kommer boosta upp de smakerna en hel del. Ska vi ta och kolla på receptet?

Info
OG: 1065
Est. Biterness: 36 IBU
Est. Color: 101 EBC
Est. Alc: 6.5%

Malt
2kg Viking Pale Ale MAlt (44.4%)
1kg Munich Malt (22.2%)
0.3kg Amber Malt (6.7%)
0.25kg Viking Crystal 100 (5.6%)
0.25kg Carabohemian (5.6%)
0.2kg Havregryn (4.4%)
0.2kg Pale Chocolate (4.4%)
0.2kg Carafa II (4.4%)
0.1kg Viking Black Malt (2.2%)

Humle
60min - 5g Willamette
30min - 30g Willamette
10min - 15g Willamette och 10g Centennial

Jäst
1st Wyeast Irish Ale

Övrigt
1tsk bikarbonat i mäsken
2.5tsk Kalciumklorid (33%) till koket
0.25tsk Jästnäring 15min kvar av koket

---
Bryggningen gick väldigt smidigt för att vara första gången jag kör BIAB. Började med att värma 17.25 liter vilket är totala mängden vatten jag då behöver. Den krossade malten hälldes i BIAB-påsen och den sänktes ner i det förvärmda vattnet. Jag mäskade vid runt 69°C, hade egentligen siktat på 67°C men hamnade först alldeles för lågt och sedan när jag slog på induktionsplattan och värmde så råkade det bli för högt. Måste nog mäta ofta och röra ordentligt hela tiden för att kunna träffa helt rätt.
Här kommer lite fler bilder från bryggdagen:

Mäskningen pågår
Skrivaren trasig, så jag kör med old school handskrivna recept!

Lakning, inte så optimalt. Ni ser där påsen sticker ut över kastrullen. Där blev det kladdigt!
Humlen uppvägd och klar!
Körde denna filur som tidtagning!
Kokar med kylaren i 10-15min för att desinfektera den.
Smackade jästen innan jag började bryggdagen, den verkade pigg!

Har inte haft nån bild på den härligt mörka vörten, men den här bilden var den bästa jag tog... Den är dock lite mer svart än bajsbrun i verkligheten!
Den obligatoriska jäshinken är fylld-bilden!
Så resultatet då? Det råkade försvinna 2 liter mer än jag förväntat mig under bryggningen och OG blev helt galet högt på 1080! Så jag fick späda med tre liter kallvatten, det blev då 13 liter totalt med OG 1065. Helt okej! Det var sjukt smidigt med BIAB och jag kommer definitivt använda mig av det i framtiden, de kommande batcherna blir nog BIAB med för att finslipa tekniken. Det jag hade mest problem med var att påsen åkte ut över kanten på kastrullen när jag skulle lyfta ur den och pressa den liten så att det rann ner vört på sidan av kastrullen, inte så kul. Måste hitta nått stort durkslag att köra med.

Det har jäst på bra i tunnan dagarna som följde men det har inte bildats nått riktigt skumlager på ölen och den vanliga jästringen som brukar vara nån cm bred är endast några mm bred nu. Lite oroande men hoppas på det bästa.

söndag 29 januari 2012

Tappning av America Fuck Yeah!

Efter två veckor i jäshinken var det dags för America Fuck Yeah! att tappas på partyfat och flaska. Den sista veckan så torrhummlades ölen med centennial och simcoe, det märktes när man öppnade jäshinken. En trevlig passionsfruktsdoft spred sig i köket, nu vet jag dock att aromen brukar ändras en hel del efter att ölet "satt sig" efter lite lagring. Hoppas på lite mer citrustoner senare. Smakade även på ölet, det är ju väldigt svårt att avgöra men beskan verkade mjuk och kontrollerad och det fanns en del klassiska IPA-toner där som jag hoppas kommer fram i det färdiga ölet. 

6g socker per liter primmade jag med, räknade med att 1 liter av 13 skulle försvinna med bottensats/torrhumling och det stämde exakt. 72g socker totalt alltså. Kokade detta i några minuter och körde min vanliga procedur vid flasktappningen. Skönt att jag hade en ledig jäshink och slapp krångla med att tappa över till kastrullen. Jag funderar på att bygga en speciell flasktapparhink! 

Här kommer lite bilder.
72g socker
Mitt ghetto-filter för att inte få med humle vid omtappningen.

Förbered desinfektion av hävert.
Desinfekterar häverten med starsan.


Tappar om ölet till en annan jäshink med sockerlag. 
Karin hjälper till och fyller partyfatet.
Svårt att veta när fatet är fullt, det börjar skumma starsan rätt tidigt. 

21 flaskor IPA! FUCK YEAH!

Och ett uppmärkt partyfat!

söndag 22 januari 2012

Tappning av Mulder

Jag bryggde denna öl i slutet av september, det är fan helt galet. Jag har bävat inför att tappa den, den har haft någon konstig hinna på sidorna av jäshinken. Den har alltså stått i fyra månader på sin jästkaka, jag tappade aldrig om till sekundär. Autolys? Well jag kände inga tecken på det när jag tog ett smakprov nu när jag tappade om den. 
Att tappa öl på flaska är den del av bryggningen som sätter käppar i hjulet för mig, hade det inte varit ett sånt helvete hade jag bryggt mycket mer. Jag bävar alltid inför det och skjuter upp det fast att jag vill smaka ölen så fort som möjligt. När det blir som med denna öl, att jag tror att den kan ha blivit dålig, så blir det ännu jobbigare. 

Hur som helst, ölet tappades idag på 1st partyfat och 10st halvlitersflaskor. Jag hade tänkt primma ölet med 6g socker per liter, men jag trodde jag skulle få ut 12 liter. Dock så var det som sagt ett skumt lager på sidorna av jäshinken (se bild nedan) samt små konstiga öar med en väldigt tunn hinna på ytan (se bild nedan igen) vilket gjorde att jag fick lämna två liter öl i hinken. Därför blev det på tok för mycket socker, hela 7,2 gram socker per liter! Det kommer bli mycket kolsyra med andra ord! Hoppas att säkerhetsventilen på fatet håller vad den lovar så att jag inte får ett exploderande fat i garderoben!

En teori som jag har om hinnan på sidorna av jäshinken och den konstiga ytan är att det är dinklet jag använde i ölen som har ställt till det. Jag har inte läst så mycket om folk som använt dinkel och det är första gången jag själv använder det. Det är ju nästan 19% dinkel i ölen! 

Här kommer lite bilder.
Partyfatet desinfekteras med starsan 

72 gram socker, räknat till 12 liter men det blev bara 10 liter! För mycket med andra ord. 
Tappade över från jäshinken till min kastrull, tycker det är smidigt att desinfektera den genom att koka  nån liter vatten. 

Hittade en sprayflaska och fyllde den med starsan, något jag lärt mig av Martin. Så sjukt smidigt!
Här ser ni den skumma hinna, ölen är det det mörka partiet mellan skitranden och det ljusare partiet. 
 
Ytan på ölen, lite skumt ser det allt ut!
Flaskorna, jag glömde fota fatet när det var fyllt.
Jag tänker nog låta ölen stå minst en månad innan jag öppnar en flaska, jästen är nog redigt trött vid det här laget så det kommer nog ta sin lilla tid att bilda kolsyra!

Torrhumling av America Fuck Yeah!

Snabb uppdatering! Idag, exakt en vecka efter att America Fuck Yeah! bryggdes så torrhumlade jag den med följande:

Torrhumling
30g - Simcoe
30g - Centennial

Planen är att torrhumlingen ska ske i 7 dagar sedan ska ölen tappas på partyfat och flaska! Totala torrhumlingen blir ca 4,6 gram humle per liter. Jag hade egentligen tänkt att ha med Willlamette med, men blev lite skraj att den skulle dra ner fräschheten i aromen. Jag tyckte att den hade en liten jordig/kryddig/skogig aromen, lite lik Fuggles, därför fick den stå över i torrhumligen. Hoppas den finns i smaken dock!  Lite bilder:
Väger upp humle

Såhär förvarar jag min humle i frysen, en fråga är dock hur faen jag ska göra av med nästan  ett halvt kilo centennial! 
Totala torrhumlingen.
 
Humlen åkte ner i jäshinken, men det kan ni egentligen inte se att den gjort på den här bilden.

tisdag 17 januari 2012

Recept på Chubbs-Burgarna

På begäran av en läsare kommer här receptet på hamburgarna jag postade en bild på här om dagen. Tyvärr är jag rätt impulsiv när jag lagar mat så vissa saker har jag inte exakt recept på.

Burgarna (4st)
ca 400g nötfärs
En halv rödlök
typ 2tsk Chipotlepasta
Salt, vitppepar och svartpeppar.
1 ägg
lite ströbröd, kanske 1-2msk?
Några stänk worcestershiresås, kanske nästan en tsk?
Några skivor emmentalerost.

Blanda ströbröd, chipotlepasta och worcestershiresås i en bunke. Stek rödlöken i rikligt med riktigt smör och tillsätt till bunken. Rör ihop tillsammans med resten. Platta ut burgarna ordentligt, dom drar ihop sig när man steker. Stek till dom är genomfärdiga, lägg på ostskivorna på slutet så att osten smälter något.

Coleslawen
Ett halvt huvud salladskål
En halv rödlök
2 vitlöksklyftor, pressade
3tsk vitvinsvinäger
1msk dijonsenap
2msk majonnäs
1msk strösocker
1 ½ tsk salt
1msk worcestershiresås
1msk vanlig slotts senap

Skiva salladskålen och rödlöken tunt. Vispa ihop resten och tillsätt sedan kålen och rödlöken. Färdig!

Bygga burgarna 
Dela ett paket bacon på mitten och fläta ihop till baconen som på bilden nedan. Stek riktigt hårt så att det blir knaprigt! Ett paket räcker till 2st burgare.

Baconflätor
Vi stekte burgarbröden i stekpannan där burgarna steks innan, hade nog blivit bättre av att grilla dom snabbt i ugnen dock. Lägg Coleslaw i det undre brödet, på med burgare och sedan becomflätan. I det övre brödet tar man ketchup efter smak och toppar med nån skiva tomat. Servera med pommes och en god öl, jag tycker brown ale eller amber ale funkar riktigt bra.

Burgaren innan locket åker på!
Färdiga burgaren!

 Om det är nån som testar receptet så rapportera gärna resultatet!


söndag 15 januari 2012

Bryggdag: America Fuck Yeah!

Igår small det, årets första bryggdag! Hade celebert besök av Martin (http://martinj.net/) och Bill från jobbet i bryggeriet. Alltid kul med besök i bryggeriet! Det var Bills första bryggning någonsin, får se om han går i Bens fortspår och börjar brygga hemma själv med. Det hoppas vi på! 

Jag har i några veckors tid gått och blivit sugen på någon riktigt humlig öl och valet föll på en amerikansk IPA. Andra öl jag planerat brygga fick skjutas på framtiden så att min humleabstinens kan lindras. Målet med den är ölen är en relativt ljus IPA med förhoppningsvis klassiska humletoner, vill att den ska jäsa ut riktigt torrt med. Jag är oftast inget fan av öl med en söt ton, förutom i vissa typer av öl som porter eller imperial stouts. Namnet på ölen då? America Fuck Yeah! såklart! 

Vi kan välj börja med att gå igenom receptet:
Batch Size: 13 liter
OG: 1063 
Est. Bitterness: 66 IBU
Est. Color: 20 EBC
Est. Alc: 6.4%

Malt
3kg Maris Otter - 81.1%
0.5kg Viking Viennamalt - 13.5%
0.15kg Viking Crystal 100 - 4.1%
0.05kg TF Dark Crystal - 1.4%

Humleschema
60min - 15g Centennial
15min - 15g var av Centennial, Willamette och Simcoe
0min - 15g var av Centennial, Willamette och Simcoe
Torrhumling: Inte bestämt, lutar åt 30g Centennial och 30g Simcoe.

Jäst
White Labs WPL001

Annat
0.75 tsk (3g) Gypsum tillsatt till koket (vid 45min ungefär, höll på att glömma det!)
1/4 tsk jästnäring, tillsatt vid 15min. 

Kommentarer till receptet: Jag siktade på 12 liter och OG 1068 men fick av nån anledning en liter extra ner i jästunnan. Det kan ha berott på att vi lät lakningen pågå ner i ett litermått efter att vi nått kok och på så vis fick ut lite extra, men är inte säker. Hur som helst, hade vi hamnat på 12 liter hade OG varit 1068 men nu blev det 1063 istället, ingen big deal egentligen men lite tråkigt att inte träffa rätt!

---
Mäskningen gick sådär, hade väldiga problem att träffa rätt temperatur. Målet var 66°C i 60min men vi fick för hög temperatur i början så fick tillsätta kallvatten och röra om och sen var temperaturen sjukt ojämn i mäsktunnan. Temperaturen kunde variera 5-6 grader beroende på vart i mäsken vi mätte. Ett misstag jag gjorde var att inte förvärma mäsktunnan, glömde helt enkelt bort det. Hur som helst hamnade vi nånstans runt 66-67°C och slängde på locket. Efter 20min så hade dock temperaturen sjunkit till runt 64-65°C så vi kokade upp vatten och tillsatte. Här började dock termometern balla ur, först visade den att temperaturen sjunkit när vi tillsatt kokande vatten. Sedan började den visa slut på batteri fast att den inte borde vara det då jag bytte batteri vid förra bryggningen och den har inte använts sen dess. Så nu var det svårt att veta vad vi verkligen hamnade på, men slängde på locket och lät mäskningen fortgå. Lakningen gick dock smidigt, det lilla filtret i själva tappkranen satte bara igen en enda gång.

Nu tycker jag vi tar och kollar på lite bilder från bryggdagen, de flesta har Martin tagit (tackar för att jag får låna dem till min blogg!)

Bill förbereder krossningen av specialmalterna. 

Malten krossad och klar.
Lakvatten på värmning. 
Det första Martin gjorde var att sabotera min mäskpaddel, direkt efter att jag förklarat för Bill att varje bryggare med lite självrespekt äger en mäskpaddel.
Som traditionen sig bör, fika under mäskningen! Den här gången hembakt sötpotatiskaka med creme cheese topping!
Martin sniffar humle. 
Jag recirkulerar vörten
Recirkulering! 
Bill slänger i bittergivan.
Måste ge en liten förklaring till bilden nedan, det är inte så att vi är dumma nog att kyla med liggunderlaget runt kastrullen på. Vi väntade 15min innan vi startade kylningen för att 0mins givan av humle ska ge ett större bidrag.
Spexande bryggassistenter! 

Dekanterade större delen av "fulvörten" från förkulturen och lät den stå framme i rumstemperatur för att inte chocka jästen när den ska ner i jästunnan.
Bill övervakar kylningen.  
Bill, gör det han är bäst på.
OG 1063 mätt rätt ner i jästunnan.
Jag pitchar jästen.
Ni vet vad det är! Den obligatoriska jäshinken är fylld-bilden!
Naturligtvis fick jästunnan en mysig svart t-shirt på sig!
Försteker bacon med smör och farinsocker!
Jag godkänner pankakan! 
Vi firade att bryggningen var klar med att käka lite ugnspannkaka med bacon. Smakade massor av mina gamla (och ganska nya) öl och massor av Martins öl under bryggningen. Massa goda grejer, jag gillade Martins skåprensar IPA som var galet besk och smakat som att tugga på en tall! Vi drack även en Diskant som hade lugnat ner sig ännu mer nu, jag har tyckt att den inte varit så god innan men nu var det helt okej! Men jag har fortfarande svårt för ektonerna i ölen. Martin verkade gilla den skarpt dock. Tog en av de sista flaskorna av Flykten, min veteöl med hallon. Den hade tappat all sin röda färg! Men den var smakfullt syrlig och hade kvar lite av hallonen i smaken men ingen i aromen, fortfarande väldigt väldigt god dock! Kiwi som jag tyckt tappat smak och blivit luddig hade blivit infekterat. Inte undra på att jag tyckte den blev sämre och sämre väldigt fort, trodde först det berodde på humlesorterna att dom tappade smak väldigt fort eller något åt den stilen. Vila i frid Kiwi, den var underbar i somras när den dracks till grillfester. Ska hälla ut de få flaskor som finns kvar i veckan. Martins Gyllen Weiss var fantastisk, banan i aromen men inte i smaken. Perfekt för mig! VKvällens bästa öl var dock våran kollaborativa bryggd, hemliga hustomtens hembryggd. Den har så fantastiskt maltighet och kropp att det inte är sant! En touch av rostade toner finns där på ett fantastiskt sätt. Det enda med den här ölen som är lite negativt är att aromen totalt domineras av ingefära, vilket inte passar så bra. Ingefäran är dock väldigt återhållsam i smaken. Jag fick två flaskor av denna öl av Martin, kommer nog dricka en snart så Karin får smaka på den med. Den andra sparar jag till nästa jul. Vi smakade också en hel del andra öl.

När jag kom hem runt 3 igår så hade det redan börjat jäsa, trots att vi pitchade jästen nånstans runt 18:00. Väldigt snabbt! Kanske borde fortsätta göra förkulturer till alla mina öl. Luktar humligt ur jäsröret. När jäsningen avtagit kommer jag torrhumla, mer om det när det sker! Har inte bestämt vilka humlesorter som får åka ner i torrhumlingen. Jag är lite rädd att Willamette kommer ge för mycket jordiga/skogiga toner som kommer dra ner fräschheten i aromen så den kanske kommer få stå över. Då blir det nog en 50/50 av Centennial och Simcoe. Eller så går jag lite hårdare ut med Centennialen, vi får se, jag måste tänka på det.

PS. Ni kan läsa Martins post om bryggdagen här.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...