onsdag 2 februari 2011

Bryggning: NZ Pale Ale

Idag var det äntligen dags! Bryggdag! Jag har filat på det här receptet ett tag och skulle egentligen bryggt det i söndags men då kände jag mig lite krasslig så det fick bli idag istället. Kändes skönt att min bryggarbroder Christofer var tillbaka, förra batchen bryggde jag ju ensam.

Som seden sig bör så börjar jag med att ge receptet:

NZ Pale Ale (Har inte fått något namn än)

Vad jag siktar på med ölet: Vill brygga en American Pale Ale som maxar fruktigheten utan att bli allt för besk. Vill ha ett väldigt ljust öl där den nya zeeländska humlen verkligen känns. Kommer torrhumla för att förstärka humlekaraktären ytterliga. Ett öl som ska drickas färskt och ett humledrivet öl utan att beskan blir allt för påtaglig.

Batch Size - 12 liter
Est. OG - 1055
Est.Bitterness - 30 IBU
Est.Color - 11 EBC
Est.Alk. - 5.3%

Malt
3kg Viking Pale Ale Malt
130g Caraamber

Humleschema
60min - 1g Rakau, First Wort Hop.
15min - 10g Riwaka
10min - 20g Rakau
5min - 20 Riwaka
0min - 10g Riwaka, 10g Rakau

Torrhumling: 20g Riwaka + 20g Rakau (12 dar ?)

Jäst
Jäst propagerade från Sierra Nevada Pale Ale.

Vattenjustering
2g CaSO4
2g CaCl2
Båda tillsatta i kastrullen vid lakningens början.

--------------------------

Vi började med att krossa ambermalten som var hel. Sedan testade vi en ny grej vid mäskningen. Vi brukar ha problem med att temperaturen är väldigt ojämn i mäskkärlet, dvs våran blåa kylbox, kan diffa 4-5 grader beroende på vart man mäter. För att råda bot på detta började vi med att blanda malten och största delen av vattnet i en vanlig hink så att vi kunde veva runt rejält med en trägaffel för att dels lösa upp alla klumpar och dels fördela temperaturen jämnt i mäsken. I mäskboxen sitter ju metallfiltret i botten (har ingen bild på detta men finns i gamla poster) detta är ganska skört och gör att man inte kan röra runt så hårt som man skulle vilja. När vi rört runt tillräckligt så hällde vi över mäsken till mäskboxen och tillsatte resterade vatten.

Christo krossar och väger upp malten.
Vatten och malt blandades först i en hink.

Vi hade massor med problem under mäskningen och lakningen, men jag tänkte börja med att skriva hur det var tänkt att vi skulle mäska/laka för att sedan beskriva hur det verkligen gick till...

Tänkt mäskschema
6 liter vatten + all malt -> 66°C i 1h.
Tillsätta 4.5 liter vatten och hamna på en temperatur på 72°C efter omrörning -> Laka ut all vört.
Tillsätta 7.5 liter vatten och hamna på en temperatur på 72°C efter omrörning -> Laka ut all vört.

Vi ville alltså satslaka med två satser, total mängd vört ut borde bli 15 liter (3 liter ungefär binds av malten, räknar på 1 liter per kilo malt)

Såhär gick det
Vi har alltid problem med att träffa våra tänkta temperaturer. Ganska jobbigt problem som man tycker borde ge med sig med lite rutin, men det känns nästan som det blir värre och värre. Vi värmde de första 6 liter vatten till 78°C och tillsatte rätt stor mängd av det till hinken vi rörde om i, när väl mäsken var i mäskboxen var temperaturen kanske 59°C. Som tur var hade sista delen av vattnet nästan börjat koka i sin kastrull och vi tillsatte det. Hamnade på en temperatur på 65-66°C beroende på vart i mäskboxen vi mätte, helt klart en jämnare temperatur än vi brukar ha!
Mäskning pågår! Under filten finns mäskboxen.

Efter 1h hade temperaturen sjunkit till 63°C, lite väl lågt nästa gång får vi nog öppna och tillsätta kokade vatten halvägs som vi brukar göra. Hur som helst, när vi skulle göra Sats 1 i satslakningen så tillsatte vi 4.5 liter vatten som hade ca 80°C i temperatur, när vi mätte tempen i lakboxen var den alldeles för låg. 68°C mot önskade 72°C. För att höja temperaturen tog vi ut ca 2 liter vört i en liten kastrull och värmde detta på spisen till nära kokpunkten, sedan tillsatte vi 1.5 liter kokade vatten med. Då hamnade vi ungefär rätt.
Värmer upp mäsk för att höja temperaturen i mäskboxen.

När vi började laka efter lite recirculering av vört så satt maltbädden igen, efter kanske 2 liter vört ut, såklart. Den blev verkligen delad i två skikt, ett jättehårt skikt på botten och ett löst skikt på toppen. Jag hade skaffat en silikonslang till mäskboxen för att slippa att vörten plaskar väldigt mycket av det långa fallet från tappen till kastrullen. Det var dock svårt att se om man hade något flöde i slangen. När det satte igen fick vi använda en sked och röra runt i mäskboxen, gjorde först detta med kranen öppen och då började det komma ut väldigt mycket grums så vi stängde den fort och recirulerade igen innan vi tappade ut.
Lakning pågår!
Hela ett gram first wort hop!

Sats 2 blev också för låg i temperatur så vi fick ta ut 2 liter och värma upp där med, hamnade dock lite lägre än önskade 72°C men vi körde på det ändå. Satte såklart igen denna gången med så vi fick röra runt i mäskboxen.

Blev lite svårt att hålla reda på mängden vatten vi tillsatt när allt började krångla, men det visar sig lite senare att vi prickat ganska rätt. Måste skaffa nån slags mätsticka till kastrullen för som det är i nuläget går det inte att se vilken volym man har i kastrullen.

Humlen uppvägd och klar.

Vi tillsatte även vattenjusteringen till kastrullen i början av lakningen.

Vattnet justeras!
Efter missödet under mäskningen och lakningen var vi hungriga. Medan vi väntade på att koket skulle dra igång slängde vi ihop en ugnspannkaka med massor av bacon. Vi passade även på att desinfektera jästunnan, en ballongvisp och hydrometern. Första gången vi använder starsan! Räknade ut att 1/2 oz på paketet var lagom till 5 liter vatten. Jeflar vad det skummade!
Kändes lite skumt att använda starsan.
Mat till hungriga bryggare!

Koket gick bra, har bara kokat 12 liter innan men med lock klarade spisen att stormkoka 15 liter. Det luktade riktigt fint de sista 15 minuterna av koket då all humle dunkades i! Har sagt det förut, men måste säga det igen. Jag är impad över hur fort man kan kyla vörten med våran kopparspiral! Bästa bygget hittills!
Mycket humle blev det!
Christofer övervakar koket.

Fulhaxad kylning, detta hjälper dock en hel del! Se bara till att ha kylt tillräckligt innan så att inte plasten på klamperserna smälter.

En sak som kändes lite skumt var att inte skölja jästunnan efter desinfektering. Starsan ska ju dock inte behöva sköljas så vi körde på det, Dont fear the foam! Blev ingen bild på det men när vi kylt vörten tillräckligt så hällde vi denna genom en saftsil för att få bort humlen.
Dont fear the foam!

Vispade lite med en ballongvisp för att syresätta vörten och pitchade sedan hela jästkulturen, ca 5dl, från e-ekolven. För övrigt så har jag kanske inte nämnt det på bloggen innan, men när det inte blev av med bryggning i söndags så ställde jag in e-kolven i kylen. Tog fram den igår och tillsatte 10gram maltextrakt kokat med 1dl vatten för att aktivera jästen igen.

En grej som var lite oroande först var att jag smakade på kulturen i morse och då tyckte jag den smakade lite syrligt. Men när jag och Christofer smakade på den innan bryggningen så konstaterade vi att den inte smakade syrligt. Kan vara så att när jag smakade på den hade jag precis ruskat upp all jäst medan när vi smakade på den i eftermiddags så var jästen sedimenterad. Var först lite orolig att det blivit en infektion, men verkar inte som det så vi pitchade denna jästkultur.
Jag (Tobias) syresätter vörten med en ballongvisp.

Mycket och fint skum blev det!

Pitchar jästen!

Nu kommer vi till det som jag blev riktigt impad över. Vi mätte varken volym mer än vad vi tillsatte till mäsboxen, aldrig i själva kastrullen. Vi mätte heller aldrig någon SG under bryggningen. Nästan exakt 12 liter blev det i jästunnan, precis vad vi siktat på. OG blev 1056, vi siktade på 1055 men det är ju nästan samma! Var rädd att vi skulle hamna lågt (som vi nästan alltid gör), framför allt när mäskningen och lakningen gick så pass dåligt.

Obligatoriska jästunnan fylld-bilden!

Nu är det bara vänta på att jäsningen drar igång!

-----------

Som en liten bonus kommer här bilder på dem tre hembryggda öl vi sippade på under bryggningen.

Broder Brysh IPA
Paul IPA

Diskant aka grillölen

5 kommentarer:

  1. Finns det någon speciell anledningen till att du inte vill att det skall plaska när du lakar, dvs har det någon dålig effekt på resultatet?

    Ser ut som du använder samma kylbox som jag själv har "culver" eller något heter den väl, tycker den har ganska dålig isolering, speciellt ifall man inte mäskar nästa fullt i den. Jag köpte ett liggunderlag från claesohlson och bytta isoleringen i den och nu tappar den inte knappt en grad på 60min.

    Tack för en bra blogg! :)
    /martinj

    SvaraRadera
  2. Well, anledning till att jag vill undvika plaskandet är att jag vill undvika Hot Side Aeration, HSA. Dvs syresättning av vörten medan den är varm vilket ska kunna ge felsmaker i den färdiga ölen.

    Vissa säger sig kunna märka detta på en gång medan andra säger att det är en myt. Känns dock bra att slippa plaskandet och ett ganska smärtfritt sätt att undvika HSA genom att bara koppla på en silikonslang :D

    Jag har också funderat på att isolera min kylbox med liggunderlag eller liknande. Tappar på tok för mycket temperatur nu. Ett problem är ju också att min kylbox bara är halvfull under märkningen vilket antagligen gör att tempen sjunker mer än vad den skulle gjort om boxen var helfylld.

    SvaraRadera
  3. Aha, kände inte till HSA, skall nog sluta plaska jag med. Tack för tipset :)

    SvaraRadera
  4. Jag mäskar i en 30 liters gryta (iofs termostatreglerad) när det är klart över med mäsken i kylväskan för lakning. Innan mäsken förs över till kylväskan har väskan förvärmts.

    Fördelar: Möjlighet att stegmäska och att kunna mäska ut (78 grader) samt att kunna röra i malten obehindrat.

    Nackdel: Besväret med att slabba med mäsken.

    I mitt fall överväger fördelarna nackdelen.

    Lycka till / Håkan

    SvaraRadera
  5. Måste bara säga att det är grymt att du postar hela din bryggprocess med bilder och bra förklaringar! Det hjälper mig mycket i mitt eget bryggande, har liknande problem och funderingar så det är toppen att följa hur du fixar dina brygder!
    Keep on keepin on!
    Tack!
    /Hampan

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...