tisdag 11 maj 2010

Mjölksyrestarter

Idag startade jag ett litet experiment efter att jag fått massor av hjälp och inspiration av bryggaren bakom ett av mina favoritöl från SM nämligen Bonnagaarden Syrat Vitöl. Tänkte försöka mig på att starta en mjölksyrakultur. Blir det lyckat så funderar jag på att brygga en sur/veteöl med hallon i! Såhär gjorde jag iaf:

Mäter upp maltextrakt och vatten

Kokade 1dl vatten med 10g maltextrakt extra light, lät det koka i ekolven i några minuter bara. Sedan kylde jag ner det till rumstemperatur och tillsatte en halv matsked pale ale malt och en halv matsked vetemalt. Satte dit ett vattenlås.

Förkulturen redo att surna till!

Jag gissar på att det är stor chans att jag startat en mögelbomb istället men vi får se om några dagar. Råkade läsa lite om matförgiftning och respiratorer och annat mysigt så om detta inte luktar friskt tänker jag nog inte fortsätta med experimentet. Hade tänkt ställa allt ovanför kylen för att få lite högre temperatur men det gick inte in när man satt ditt vattenlåset så nu får det stå i rumstemperatur.

2 kommentarer:

  1. Hur gick det egentligen med mjölksyran?

    SvaraRadera
  2. Jorå jag fick nog till den men bryggde aldrig något på den. Var helt enkelt för rädd att kontaminera all min bryggutrustning.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...