tisdag 18 maj 2010

Flykten - Amerikansk hallonveteöl

Damer och herrar, dags att presentera Chubbs Nanobryggeris senaste öl, Flykten. Idag har jag och bryggassistent Larsson alltså bryggt oss en amerikansk hallonveteöl. Namnet Flykten, kommer från att det närmar sig tentor och vi flyktar från våra studier genom att brygga öl. Receptet som jag meckat ihop är följande:


Batchsize: 12 liter
Uppskattad alkoholhalt: 4.1%
Uppskattad IBU: 18.4
OG: 1039 (borträknat hallonen, uppskattad med hallon 1042)

Malt
0.85kg Pale Ale Malt
0.85kg Vetemalt
0.20kg Carared

Humleschema
60min 5g - Northen Brewer
20min 4g - Cascade
5min 10g - Amarillo

Jäst
1paket SafAle S-04

Övrigt
1.20kg Hallon

1.20kg frysta hallon

Mäskningsschema
Mäskningskärlet förvärmdes med 1 liter kokade vatten som hälldes ut innan malten tillsattes.

9 liter vatten med temperaturen 75°C och malten tillsattes till mäskningskärlet och en snabb omrörning genomfördes. Temperaturen uppmättes till 71°C efter omrörningen. Efter 20min så sjönk temperaturen till 70°C och efter ytterligare 20min sjönk temperaturen till 69°C då tillsattes 0.5liter kokade vatten och en snabb omrörning genomfördes. Temperaturen mätte efter detta 70°C. När det var några minuter kvar av mäskningen hade temperaturen droppat till 69°C igen.

Mäskvattnet tillförs

Sammanfattningsvis så mäskade vi med 9.5 liter vatten runt 70 grader i 60min.

Ungefär 4-5 liter vört tappades ut och återfördes till mäsknigskärlet. Efter det tappades all vört ut.
Urmäskning

Lakning
1.5 liter vatten vid 82°C tillfördes mäsknignskärlet utan omrörning och fick ligga kvar i 10min innan det tappades ur till kastrullen med vörten.

Effektivitet
Vi mätte efter lakningen ett OG på 1030 vid 57°C. Detta motsvarar ett OG på 1044 vid 20°C. Detta var för 9 liter vört. Detta medför en effektivitet på 67%. Detta känns väldigt bra då vi vid förra bryggningen endast lyckades åstadkomma 60%. Anledningen till vårat högre OG idag beror nog på dels att vi hade större mängd vatten vid mäskningen och dels att vi satslakade i 10min istället för att tappa ur lakningen direkt.

Kokning
Kokade i 1timme och humlade enligt ovan. Efter 30min tillfördes 0.75 liter kokade vatten för att kompensera för bortkokat vatten.
Mycket humlegrums blev det, trots humelpåsarna

Pastörisering av hallonen
1.5 liter vatten och 1.2kg hallon lades i en kastrull och det var tänkt att det skulle värmas till 72°C och hålla denna temperatur i 10min. Dock råkade temperaturen sticka iväg enda till 75°C och låg sedan runt 73°C i 10min. Efter det ställdes hallonen undan utan kylning i ca 1 timme innan kylning påbörjades.
Hallonen Pastöriseras

Kylning
Vörten kyldes i diskhon med isbitar och några kylklampers. Att använda kylklampers i diskhon var verkligen lyckat, vi kylde vörten mycket snabbare än vid förra bryggningen.

Kylning pågår

Så vad tänkte jag när jag slängde ihop receptet? Jag ville testa göra en fruktöl och fick idéen när jag drack en hoegaarden och fick även inspiration av surölet Bonnagaarden vitöl som jag provsmakade under SM. Dock så blev det ingen suröl denna gången då min mjölksyrakultur inte blev så lyckad, kommer en rapport om detta senare. Dock så blev det alltså en veteöl med rätt mycket hallon i och tanken är att det ska komma rätt mycket syrlighet från dessa, ni som tänker sliskig fruktöl ala dem folkisarna med fruktsmak som fanns förut tänker helt fel. Jag hoppas alltså att vi får till en rätt syrlig öl med massor av hallonarom och en del hallonsmak. Färgen hoppas jag också att blir härligt ljusröd men det råkade bli lite mörkare grundöl än vad jag tänkt mig, missbedömde färgbidraget från Carared malten lite men färgen ser ändå väldigt trevlig ut när man kollar i jäshinken nu! Beska, smak och arom från humlen hålls låga allihopa för att ge plats åt hallonen. Den lite lägre alkoholhalten på 4.1% är även den tänkt för att ge plats för hallonen men även för att det ska passa som en skön törstsläckare i den kommande sommarvärmen!
Ölen färdig för jäsning!

Det ska bli väldigt intressant att smaka på detta, många som jag presenterat idéen med en veteöl med hallon i har sagt att jag är galen och att det kommer smaka konstigt. Hoppas verkligen att jag kan motbevisa dem och att jag slipper höra "vad var det jag sa!". Det känns possitivt nu efter bryggningen i alla fall, jag tror detta kommer bli lyckat. Jag har aldrig druckit en öl med hallon i även om jag vet att det finns några mer eller mindre kommersiella öl med hallon i.

Avslutar med den här sköna bilden:

Finncrisp, prickig korv och mjölk - Mellanmål för rediga bryggare!

4 kommentarer:

  1. hoppas den blir god! (de blir den) Har precis smakat på min första flaska av en hallonvete, en "tysk" variant. Vetemalt, perle, wyeast veteölsjäst fast la i hallonen i sekundären!

    Den blev kanon!

    Ha det!
    /staffan

    SvaraRadera
  2. Härligt att höra, jag har mest hört att jag är galen som försöker mig på en hallonöl :) Hallonen kommer få ligga i ca 2veckor nu eftersom jag har tentor och inte hinner fixa nått med bryggeriet förrän tentorna är avklarade. Ska bli riktigt spännande! Hur länge lagrade du din öl innan du smakade på den?

    SvaraRadera
  3. hallonen fick ligga i sekundären 14 dagar. Smakade på ölen redan då och kände helt klart både doft och smak från hallonen. Sen hävertade jag över till primningskärl och hade i 8gram socker per liter. Sen över på flaska och jag smakade redan efter en vecka. Då var den faktiskt redan "färdig", fast den har blivit lite rundare i smaken nu tre veckor senare. Bara "chansade" på mängden hallon, ville inte göra hoegaarden rosé :) (fast den är god i smyg). Det blev ca 300gram frysta hallon till 14 liter öl.

    Hoppas din blir lika bra! och fortsätt blogga:) Ha det!

    /Staffan

    SvaraRadera
  4. Damn då har jag typ 560% mer hallon per volym i min öl än vad du hade :)

    Tänkte tappa om den på sekundär i 1 vecka så den klarnar lite, men detta får bli efter tentorna.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...