lördag 10 juli 2010

Början på en ny kula.

Nu är i princip mitt förråd av råvaror slut och det känns som att en fas för Chubbs Nanobryggeri har kommit till sitt slut och att en ny kula kommer påbörjas. 6 öl, 2 glögg och 2 vin har bryggts. Ölbryggandet har gått från nästan enbart extrakt till de senaste två ölen som har varit All Grain, det vill säga inget maltextrakt har använts. Jag har gått från att brygga själv till att få mycket hjälp av Christofer som har satt sig in bryggprocessen och vid senaste bryggningen gick vårat samarbete väldigt bra. Det är otroligt mycket lättare att vara två när man brygger, dels blir arbetsbördan halverad men framför allt så har man någon att diskutera med och bolla idéer till.

Där Chubbs Nanobryggeri står nu så är ambitionen och viljan att brygga goda och intressanta öl större än vad utrustningen klarar av. Jag vill såklart fortsätta med helmaltsbryggning och jag skulle vilja skala upp batch-storleken lite. Som det är nu kan vi få ut ca 10 liter öl vid helmaltsbryggning och kanske 12-13 vid extraktbryggning. Det finns två anledningar till att jag vill skala upp storleken, för det första så när man bryggt ett väldigt gott öl så känns det väldigt lite med 10 liter, dvs 30st 33cl's flaskor ut från varje batch ungefär, det går åt väldigt fort eftersom man vill bjuda alla man känner som är intresserade av den hembryggda öl vi producerar. Den andra anledningen är att råvarorna till lite större batcher inte skulle kosta mycket mer än vad råvarorna till våra 10 liters batcher kostar. Malt är billigt, det som kostar är jäst och humle. Den jäst vi använder till 10 liter skulle räcka till minst 15-20 liter också. Större batcher skulle innebära att vi gjorde av med mer humle per batch vilket medför att vi inte får så många slattar av humle som ligger i frysen och tappar kvalitet. Hur stora batchar skulle jag då vilja göra? Jag vill nog satsa på 15-17 liter per batch, det blir då tillräckligt med öl för att kunna bjuda generöst utan att känna att ölen tar slut för fort.

Så för att kunna göra den här uppskalningen så behövs framför allt en större kastrull, jag funderar på att investera i en 24liters kastrull. Och för att kunna kyla ölen tillräckligt fort, det kommer bli en omöjlighet att kyla en så stor kastrull i dishkon, så kommer en kylslinga behöva köpas eller byggas. Det lutar starkt åt det senare alternativet, jag och Christofer har funderat rätt länge på hur man skulle kunna bygga en kylslinga med en ganska tajt budget och det lutar åt att vi bygger en inom snar framtid, synd att kopparör är fruktansvärt dyra!

På kunskapsfronten så är det framför allt mäskningsprocessen som jag behöver göra en research på. Det känns som detta är svagaste länken på våra bryggdagar, jag har inte jättekoll på hur olika moment under mäskningen och lakningen påverkar den färdiga ölen. Och på senaste bryggdagen så blev vårat utbyte endast 53% vilket är väldigt lågt! Dock berodde nog detta på att våran termometer ballade ur. Hur som helst, det är på detta området som jag måste skaffa mig mer kunskap.

Så vad är planerna att brygga framöver? Det har blivit mycket IPA bryggt på senaste, jag är sugen att testa lite nya stilar. Vi har ju ingen tillgång till kyl så vi kommer få hålla oss till överjästa öl. Som det ser ut nu så är det tre öl jag är sugen på att brygga inom snar framtid:

Porter: Har inte bryggt någon riktigt mörk öl än, funderar på en riktig smakbomb till porter och har funderat på tillsatser som ekspån, vanilj, kaffe eller rom.

Oktoberfestöl: Brygga ett öl för att hålla en oktoberfest. Försökta brygga så billigt som möjligt men ändå få rätt mycket smak. En riktigt ljus single hop ale med en liten del socker. Jäst på antingen torrjäst eller uppodlad jäst.

Cascadian Dark Ale: Eller black IPA, beroende på vem man frågar. Detta är en ny och het stil inom hembryggarvärlden just nu, en svart öl med massor av humle men utan de rostade tonerna som vanligtvis finns i mörka öl.

Jag skriver detta till ljudet av ett vattenlås som bubblar på högvarv, om några dagar är det dags att tappa om Paul IPA på sekundärjäsning och troligen torrhumla en del. Vad tror ni om en kombination av Fuggle, Cascade och lite Amarillo?

5 kommentarer:

  1. Visst kostar det en del med att fixa kylspiral. Dock är en hemmagjord flertalet hundralappar billigare än en färdigköpt. Vi köpte 5m 12mm mjukglödgat kopparrör på Claes Olsson och böjde till. Sedan blev det ett paket trädgårdsslang samt ett gäng snabbkopplingar. Snabbkopplingar är att rekommendera då det slits rätt hårt på dem ifall man ska koppla i och ur slang vid varje bryggning.

    SvaraRadera
  2. Ungefär så vi tänkt göra Martin, håller på att kolla vart kopparrör är billigast. 5min till rumstemperatur låter ju riktigt sjyst!

    SvaraRadera
  3. Budapest bryggaren13 juli 2010 kl. 12:30

    Goddag!
    Jag skulle rekomendera dig att kopa en storre kastrull, minst 30 liter. Da kan du koka 26-28 liter vort utan att det kokar over. Kop emaljerad kastrull och enkel men kraftfull gasolbrannare, snabbare och billigare an rostfritt + induktion.
    Kylslinga kan man tillverka enkelt sjalv, som skrivits tidigare. Kolla med Bauhause el Bau-Maxx.
    Lycka till med nasta fas i bryggarkarriaren! Det ar mycket roligare och stor skillnad att fa ut 50st 0.5L flaskor ol per bryggning jmf med 30st 0.33l!

    SvaraRadera
  4. 30 liter blir lite väl stort eftersom jag bor i en 1:a, är nog inte så populärt att dunka in en gasolbrännare i en studentlägenhet heller :)

    SvaraRadera
  5. Om du har bestämt dig för att ölbryggning är en hobby för dig så tänk på följande.

    Ska du uppgradera så gör det ordentligt. Att uppgradera i små steg kommer garanterat att kosta mer än om du gör det ordentligt från början.


    Man vill gärna fylla en jäshink = 25 liter grönöl + headspace, så anpassa resten av utrustningen till det. Till saken hör att jästen du köper är anpassad i storlek att jäsa cirka 25 liter.

    Skaffa
    30-35 liters kastrull med falskbotten och tappkran så kan du stegmäska. Får du problem med icke rullande kok pga för klen spis stoppa i en grilltändare, använd jordfelsbrytare.

    Sätt tappkran på alla dina jäshinkar. Det gör det enkelt att tappa om samt flasktappa.

    En bra maltkross.

    Bygg en kylspiral av minst 7 meter kopparrör.

    Lycka till / Håkan

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...