tisdag 27 april 2010

Bygge av mäskningskärl

Idag så var det dags för mig och min gode vän Christofer att bygga ett mäskningskärl till Chubbs nanobryggeri. Tidigare så har jag mäskat i en vanlig tioliters plasthink vilket inte är särskilt optimalt. Vårat bygge är baserat på en 20 liters kylväska som förhoppningsvis kommer hålla temperaturen ganska bra under mäskningen.

Materiallista:
Kylväska 20 liter
Aluminiumnät
Tappkran (Tappkulventil)
Slangklämma (rostfri)
Nippel (R15 x R10)
Muff (R10)

Alla sakerna är inhandlade på Claes Ohlsson förutom aluminiumnätet som vi köpte på Mekonomen.

Vi monterade isär kylboxen och borrade ett hål i innerlådan som var lite mindre än gängan på tappkranen så att vi med våld kunde skruva i tappkranen och förhoppningsvis få det ganska tätt. Ett lite större hål borrades i ytterlådan så att hela tappkranen skulle gå att få igenom. Resten av byggprocessen är beskriven i bildtexterna nedan.

Christo borrar innehålet på kylväskan.

Tappkranen monterad.

Kranen fästes med en nippel på insidan av kylboxen

Vi tillverkade ett filter utav metallfiltret skars till lagom storlek och formades till ett rör. Ena ändan fästes i muffen med en slangklämma och andra änden pressades till med en polygrip. Filtret kan sedan skruvas av och på kranens gänga på insidan av kylboxen, smidigt om man vill göra rent filtret.

Testar mäskningskärlet med lite varmvatten, det läckte inget vilket var najs för vi var lite rädda då vi inte använt någon packning.

Efter att vi byggt ihop mäskningskärlet firade vi med att provsmaka Diskant.

Två stolta byggare

Nu måste jag bara ta mig i kragen och beställa ingredienserna till nästa bryggning så att vi kan få testa vårat mäskningskärl. Ett stort tack till Christofer som tog sig tid att planera och bygga kärlet, jag har mest bistått med lite idéer under planerandet och lite arbetskraft idag. Ska bli riktigt roligt att brygga med detta och kommer förhoppningsvis kunna dra ner på användningen av maltextrakt i och med att detta mäskningskärl tas i bruk!

6 kommentarer:

  1. Hej! Tycker att det är grymt att du bloggar om dina ölbryggarerfarenheter! (Efterklok som man nu är hade det varit klockrent om du haft en ölspalt i Elektra 2008!)

    Både du och Tomas inspirerar mig och får mig att själv vilja prova att sätta ett eget öl. Återkommer med rop om hjälp och tips när jag väl får tummen ur. Första frågan är om porter ett bra nybörjaröl?

    Lycka till med bryggandet och bloggandet. Jag följer det med spänning!
    / Maggan

    SvaraRadera
  2. Tjena! Det är egentligen bara att läsa på lite och börja enkelt. Jag har aldrig bryggt en porter så jag vet faktiskt inte om det är lätt eller inte att lyckas med. Här finns mycket bra nybörjarinfo:

    http://shbf.se/wiki/index.php/Huvudsida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Trevlig blogg. Håller med föregående, blir sjukt sugen att sätta igång hemma. Men en annan fråga. Iglaset, där har du kommenterat Dogfish 90 IPA som en polare tagit hem. Hur fick han hem den? Såvida han inte shoppade på plats... YNWA

      Radera
    2. Hej
      Oj vilket gammalt inlägg du hade hittat till! Kul att folk fortfarande läser mina gamla inlägg!

      Hur som helst, han shoppade den på plats (i USA alltså) och tog med den på flyget.

      YNWA! Kul med ligacupseger!

      Radera
  3. Grymt och tack för tipset! Ska ta och läsa in mig lite där!

    SvaraRadera
  4. Hej, hittade hit när jag sökte info om mäskningskärlsbygge, nybörjare som jag är.

    Mycket trevlig guide! Jag har införskaffat alla komponenter och ska till att börja borra när jag lånat en borr. Har kärlet fortsatt hållt tätt? Har ni annars tips på effektiva sätt att annars täta kärlet?

    Mvh
    Fredrik

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...